Productschap Vis


Datum: 2 juli 2002

Mosseloogst Waddenzee laat nog op zich wachten

Wél start mosselseizoen op 17 juli

Harlingen, 2 juli 2002 Het Zeeuwse mosselseizoen gaat 17 juli van start. Om 10.00 uur vertrekt de mosselkaravaan uit Yerseke. De eerste weken zal de aanvoer vanuit Zeeland echter nog niet optimaal zijn. Het wachten is op de mossel uit de Waddenzee. Het merendeel van de Waddenzeemosselen heeft nog enkele weken nodig alvorens zij rijp zijn om geoogst te kunnen worden. Dat bleek vandaag tijdens een vaartocht langs de verschillende mosselpercelen in de Waddenzee. Het merendeel van de mosselen op de percelen in de Waddenzee is nog te klein. Het zal één tot twee maanden duren voordat we uit dit gebied een marktwaardig product kunnen leveren, aldus mosselkweker Jos van Damme.

Belangrijk productiegebied

Mosselen komen uit de Waddenzee en de Oosterschelde. De Waddenzee levert de meeste mosselen. Kwekers hebben hier de meeste mosselpercelen omdat de omstandigheden voor het kweken van mosselen in dit gebied optimaal zijn. Bovendien is de Waddenzee dé bron van het mosselzaad. De Waddenzee is door de werking van getijden continu in beweging. Daardoor wordt de mossel voorzien van voldoende voedsel om goed te kunnen groeien. De Waddenzee staat wel bloot aan grillige invloeden van de natuur, zoals stromingen, storm en ijsgang. De opbrengsten van de Waddenzee schommelen sterker dan die van de stabiele en beschutte Oosterschelde.

Natuurgebied

De Waddenzee is een van de bekendste natuurgebieden in Nederland. De mosselsector is zich er terdege van bewust dat zij vist in een natuurgebied en vissen daarom met respect voor de natuur. Samen met de andere schelpdiersectoren ontwikkelde de mosselsector recentelijk een visie op duurzame schelpdiervisserij. De Waddenzee als belangrijkste bron voor de mosselzaadvisserij verdient een duurzame aanpak.