Skatebond Nederland


Persbericht
Skatebond Nederland

Henry Koers wint zijn eerste skeelerwedstrijd in Hoogeveen

Hoogeveen - Henry Koers uit Kamperveen heeft donderdagavond in Hoogeveen de eerste skeelerwedstrijd gewonnen sinds hij in 1997 A-rijder werd. En niet zomaar een wedstrijd: er stonden nog meer coryfeeën aan de start dan anders, onder wie de Amerikaan KC Boutiette en Elfstedenwinnaar Henk Angenent. Beiden finishten aan de staart van het peloton.

Koers, een 24-jarige student medische sportbegeleiding, kwam alleen aan de streep met lichte voorsprong op een kopgroep, die hij zelf had helpen formeren. De sprintende groep pakte Koers nog bijna in de kraag. Tweede werd de rappe Belg Jimmy Pierloot uit Oostende (ploeg Raps), derde Koers' teamgenoot Klaas Slager (Univé/Mogema) uit Staphorst. Koers was vertrokken met nog drie ronden van ruim een kilometer te gaan, nadat Erik Hulzebosch (Nefit) was teruggepakt. De winnaar hield op de streep een meter of tien over.

,,Ik kan het nog niet helemaal bevatten,'' zei Henry Koers op het erepodium. ,,Tweede en derde plaatsen heb ik wel vaker behaald, maar een overwinning liet alsmaar op zich wachten. Nu viel alles samen op het goede moment. Deze zege is extra mooi in zo'n sterk deelnemersveld en voor zoveel publiek." Naar schatting vierduizend toeschouwers, die elke nieuwe demarrage met applaus begroetten, zagen hoe zich de definitieve kopgroep formeerde. Daarin werd Vlaming Pierloot als snelste sprinter gevreesd. Daarom besloot Koers het niet zo ver te laten komen en op tijd uit de groep te vertrekken, nadat eerder om beurten zijn ploegmaats Klaas Slager en Willem Hut uit Haulerwijk hadden gedemarreerd. ,,Daarna was het mijn beurt weer, en ik bleef weg,'' aldus de blijde winnaar.

De vluchtgroep bestond aanvankelijk uit drie: Marcel Oosten uit Oudehorne (StouwdaMonda), die vierde werd; Erik Hulzebosch uit Loozen (5e) en Jelle Spruyt uit het Belgische Holsbeek (6e). Henry Koers en Richard Sijm uit Lutjebroek (Bont Europa) sloten zich daarbij aan. In de finale hadden onder meer Pierloot, Slager en Hut de kopgroep ingehaald, terwijl Sijm op de valreep terugviel in het sprintende peloton. De plaatselijke favorieten Ingmar Berga en Erik Schaper moesten het doen met respectievelijk de 14e en 24e plaats. Zij kijken, met zeven ploeggenoten, al vooruit naar het Europees kampioenschap van 26 juli t/m 4 augustus in Zuid-Frankrijk, waar dit weekend de jeugd (13 t/m 17 jaar) het spits afbijt.

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Elma de Vries uit Haule (Maple Skates). Ze bleef een kleine 25 vrouwen de baas. De tweede en derde plaats gingen naar België: achtereenvolgens Sofie Eykerman uit Korbeek-Lo en Jelena Peeters uit Wuustwezel. Een kopgroep, met daarin ook de toekomstige EK-deelneemsters Anka Greving en Linda Schellekens, had al vroeg de rest van het veld de hielen laten zien.

Meer informatie en uitslagen: www.skatebond.nl, zie o.a. 'persinfo'


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:
Karin Verhoef, samensteller van dit persbericht, tel. 0348-415759, e-mail: karinverhoef@hetnet.nl of
Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130, e-mail: h.vanos@skatebond.nl


---