CDA

CDAV: 80% mannen in kabinet, een teleurstellend resultaat

Het CDA Vrouwenberaad (CDAV) is teleurgesteld over het geringe aantal vrouwen in het kabinet. Zij wil dat haar partij actief gaat werken aan een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen over de verschillende functies binnen de partij, ook in de top. Het CDAV kan niet anders dan vaststellen dat op dit punt momenteel nog steeds sprake is van een grote onevenwichtigheid in de vrouw/man-verhouding. 80% mannen is een teleurstellend resultaat. Dit schrijft vicevoorzitter Hester Maij, tevens wethouder in Amsterdam, namens het bestuur van het CDAV vandaag in een brief aan het dagelijks bestuur, alle CDA-bewindslieden en fractie. Het CDAV wil met deze brief bereiken dat wanneer zich weer vacatures voordoen, de partij eerst actief werft onder vrouwelijke kandidaten voor de verschillende functies. Daarnaast vraagt het CDAV expliciet om een actief human resource beleid voor vrouwen, zodat het CDA direct over een groot toegankelijk bestand van vrouwen kan beschikken wanneer er vacatures zijn of aankomen. Op dit moment heeft het CDA wel de meeste vrouwen in het kabinet (3 van haar 11 bewindslieden is vrouw), maar de totale bewindsploeg telt slechts 1 vrouwelijke minister (CDAer Maria van der Hoeven) en 5 vrouwelijke staatssecretarissen. Een teleurstellend resultaat, mede gezien het feit dat circa 55% van het CDA-electoraat vrouw is. Behalve in het landelijk bestuur constateert het CDAV ook een afname van het aantal vrouwen in gemeenteraden en colleges. We moeten vaststellen dat er van de vele schone voornemens om meer vrouwen in representatieve functies binnen de democratie te krijgen, nog steeds te weinig terechtkomt. Er is zelfs sprake van achteruitgang. Het CDAV vindt het noodzakelijk dat het kabinet de komende periode krachtig op dit punt inzet, juist waar het gaat om versterking van de representatieve democratie. Daarbij horen concrete prestatie-afspraken.

Daarnaast vraagt het CDAV aandacht voor een aantal vrouwenzaken in het regeerakkoord, vanuit een constructief kritische betrokkenheid. Hoewel punten van het eerder ingediende wensenlijstje van de CDA vrouwen zijn meegenomen (levensloopbeleid, veiligheid), wil het bestuur de komende weken meer specifieke elementen terugzien in de uitwerking van het Strategisch Akkoord. Wij constateren dat vrouwen vooralsnog onbenoemd blijven bij het thema veiligheid en daarmee tevens relevant beleid in het document achterwege blijft, schrijft Maij, waarmee zij doelt op huiselijk geweld en vrouwenhandel. Het zijn juist vrouwen die afname van veiligheid als eersten ervaren. Ook de positie van allochtone vrouwen wordt gemist in het hoofdstuk Integratie en migratie, maar de CDA-vrouwen gaan er van uit dat voor deze doelgroep specifieke aandacht komt in de uitwerking van het Strategisch Akkoord en wil daaraan ook zelf een bijdrage leveren vanuit haar expertise met onder meer Zwarte, Migranten en Vluchtelingen Vrouwennetwerk.

Levensloopbeleid

Het door het CDAV aangedragen onderwerp levensloopbeleid zien de vrouwen tot hun tevredenheid terug in het Strategisch Akkoord. Hoewel zij dit een belangrijke stap voorwaarts vinden, waarschuwen zij ervoor dat het hier niet alleen om vrouwen moet gaan, maar dat de combinatie van arbeid en zorg ook mannen aangaat. Het CDAV wijst voortdurend op de cultuur in de samenleving en binnen veel werksituaties waarin de combinatie van arbeid en zorg nog niet als normaal wordt beschouwd en zij pleit daarom ook voor het stimuleren van CAO-prestatie-afspraken over deeltijdarbeid.
In 2001 deed het CDAV aanbevelingen over vrouwen in gewapende conflictsituaties die zijn opgenomen in het CDA-verkiezingsprogram. Wij vinden het van groot belang dat deze aanbevelingen straks ook daadwerkelijk vertaald worden in de uitwerking van beleid, aldus Hester Maij namens haar Dagelijks Bestuur.
Tot slot vraagt het CDAV aandacht voor het versterken van de vrouwenorganisaties, die grotendeels bestaan uit vrijwilligers en in de afgelopen (paarse) periode in een professionaliseringsslag fors zijn gekort. De CDA-fractie heeft zich altijd verzet tegen deze korting.

Klik hier om de brief van Hester Maij te downloaden.