Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

19 - 7 - 2002

VBN-productcode 20.000 voor gerbera Bianchi

Leiden - Deze week registreerde de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland nummer 20.000 in de officiële VBN-productcodering. Het product betrof de Gerbera mini Bianchi. Deze halfgevulde gerbera heeft een mooie helder witte kleur met zwart hart en is een van de producten die werd geïntroduceerd door Florist De Kwakel BV. Florist De Kwakel BV ontvangt voor deze mijlpaal een taart van de VBN in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de VKC en de VBA. Een VBN-productcode kan via de veilingen worden aangevraagd na registratie van het product bij de VKC in Aalsmeer en/of Stichting Beurshal in Boskoop. Bloemenveiling Aalsmeer viel dit maal de eer te beurt om deze productcode aan te vragen.

In totaal omvat het VBN-bestand momenteel 20.796 actieve productcodes voor het totale assortiment sierteeltproducten. Dit is inclusief de 6.222 codes uit het VAR-B-bestand van Stichting Beurshal voor boomkwekerijproducten die geïntegreerd zijn in de VBN-productcoderingen. De VBN heeft zelf vanaf 1985 al 20.008 VBN-productcodes uitgegeven. Hiervan zijn een groot aantal in de loop der jaren weer van de markt verdwenen.
In april werd de mijlpaal van 20.000 voor het totale aantal actieve productcodes al bereikt voor het totale assortiment, inclusief de boomkwekerijproducten met een VAR-B code.

In 1985 werd door de VBN gestart met de landelijke productcodering. In 1993 werd de 10.000ste productcode toegekend aan Lilium oriental Muscadet. De laatste jaren steeg het aantal producten in de VBN-codering sterk, mede door het integreren van de de VAR-B codes van Stichting Beurshal in de VBN-coderingen. Ook het verhandelen via KOA heeft er een flink steentje aan bijgedragen om producten niet meer als overig te kenmerken, maar onder de eigen productnaam te gaan registreren.