Apple Benelux

Apple onthult 17-inch flat-panel iMac

De ultieme digitale hub voor digitale muziek, fotoís en films

Bunnik, 18 juli 2002 - Apple heeft gisteren het nieuwe iMac-topmodel onthuld. Dit model is uitgerust met een schitterend, "zwevend" LCD-scherm van 17 inch, waarvan de hoogte en de kijkhoek moeiteloos met één vinger zijn aan te passen. Deze 17-inch flat-panel iMac is verder voorzien van een 800-MHz PowerPC G4-processor, een NVIDIA GeForce4 MX-videokaart, een SuperDrive voor het afspelen en branden van cd's en dvd's, en een grote harde schijf van 80 GB, die ruimte biedt voor meer dan 6 uur aan videomateriaal, 15.000 nummers en 73.000 digitale foto's. Bovendien wordt de nieuwe 17-inch iMac geleverd met een aantal schitterende Apple programma's, zoals iTunes, iPhoto, iMovie en iDVD. Daarmee is deze computer de ultieme digitale hub voor digitale muziek, foto's en films.

"De beste bureaucomputer voor consumenten is nu nog beter", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Het prachtige, zwevende flat-panelbeeldscherm van 17 inch is gewoon een genot om naar te kijken. Zoiets zul je in de pc-wereld niet tegenkomen."

Het ruimbemeten 17-inch LCD-breedbeeldscherm van iMac, dat een bijzonder compacte basis heeft, lijkt te zweven in de lucht. De gebruiker kan de hoogte en de kijkhoek bovendien moeiteloos met één vinger aanpassen. Het 17-inch breedbeeldscherm is slechts 2,5 cm dik en heeft een aspectratio van 16:10. Daardoor is het mogelijk om dvd-films in hun oorspronkelijke breedbeeldformaat weer te geven, moeiteloos meerdere vensters naast elkaar weer te geven en de ultieme spelbeleving te ondergaan. Het nieuwe beeldscherm, dat ongeveer hetzelfde weergavegebied heeft als een 19-inch CRT-beeldscherm, heeft een resolutie van 1440 x 900 pixels: 64 procent meer pixels dan het 15-inch flat-panelbeeldscherm van iMac.

Elke iMac wordt standaard geleverd met het bekroonde programmatuurpakket van Apple voor de digitale levensstijl, waaronder het nieuwe programma iTunes 3 voor het beheren en branden van digitale muziek, iMovie voor het maken van digitale films en iPhoto voor het beheren en uitwisselen van digitale foto's. De nieuwe 17-inch flat-panel iMac is bovendien voorzien van de revolutionaire SuperDrive en wordt geleverd met de iDVD-programmatuur van Apple. Hiermee kunnen gebruikers gemakkelijk zelf dvd's samenstellen en branden, die kunnen worden afgespeeld in de meeste standaard-dvd-spelers.

De iMac-serie bevat vier modellen, die de volgende kenmerken hebben:
* een 17-inch breedbeeld LCD-scherm of een 15-inch flat-panelbeeldscherm;

* een 800- of 700-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine;
* twee FireWire- en vijf USB-poorten waarop snel en eenvoudig digitale "plug-and-play"-apparaten kunnen worden aangesloten, zoals digitale MP3-spelers, fotocamera's en dv-camcorders;
* een ingebouwde 10/100BASE-T Ethernet-poort en een 56K V.90-modem;
* een interne digitale versterker van 18 watt voor een fantastisch stereogeluid en Apple Pro Speakers (alleen bij bepaalde modellen);


* een pakket met allerlei productiviteits- en amusementsprogramma's;

* Mac OS X versie 10.2, het nieuwe besturingssysteem van Apple.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iMac met 17-inch breedbeeld LCD-scherm is naar verwachting begin volgende maand verkrijgbaar. De drie iMac-modellen met 15-inch flat-panelscherm, die in prijs zijn verlaagd, zijn per direct verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. De prijzen en overige gegevens voor de vier standaardconfiguraties worden hieronder vermeld.

De iMac met 17-inch breedbeeld LCD-scherm, met een adviesprijs van 2.199 euro (exclusief BTW), heeft de volgende specificaties:
* een 800-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine;
* een SuperDrive-eenheid (dvd-r/cd-rw);

* NVIDIA GeForce4 MX met 32 MB DDR-geheugen;
* 256 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 80 GB;

* Apple Pro Speakers.

De 15-inch flat-panel iMac, met een adviesprijs van 1.999 euro (exclusief BTW), heeft de volgende specificaties:


* een 800-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine;
* een SuperDrive-eenheid (dvd-r/cd-rw);

* NVIDIA GeForce2 MX met 32 MB DDR-geheugen;
* 256 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 60 GB;

* Apple Pro Speakers.

De 15-inch flat-panel iMac, met een adviesprijs van 1.799 euro (exclusief BTW), heeft de volgende specificaties:


* een 700-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine;
* een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid;
* NVIDIA GeForce2 MX met 32 MB DDR-geheugen;
* 256 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 40 GB;

* Apple Pro Speakers.

De 15-inch flat-panel iMac, met een adviesprijs van 1.599 euro (exclusief BTW), heeft de volgende specificaties:


* een 700-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine;
* een cd-rw-eenheid;

* NVIDIA GeForce2 MX met 32 MB DDR-geheugen;
* 128 MB SDRAM;

* een Ultra ATA-schijf van 40 GB.

De verkrijgbare maatwerkopties en accessoires voor de nieuwe iMac zijn onder andere extra geheugen, Apple Pro Speakers, een AirPort-basisstation en AirPort-kaart en het AppleCare Protection Plan.

Voor de prijzen in Nederland verwijzen wij u daarnaast naar de Apple Store op het internet.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr