Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-07-2002
Politieberichten van 18/7 (13.00 uur) t/m 19/7 (07.00 uur)

Woudsend: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een recreatiewoning op het bungalowpark De Rakken aan de Yndyksterleane. Men is de woning binnengekomen door de zogenaamde flippermethode. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werden weggnomen twee surfpakken, zeilkleding, golfspullen, een computer, een verrekijker, geld en de sleutels van een personenauto. De personenauto, merk Mercedes CLK, kleur blauw, voorzien van het Duitse kenteken MR-TS-304, die voor de woning stond, werd ook gestolen. De eigenaar, een 47-jarige inwoner van het Duitse Bad Endbach, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak kantoor
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in het kantoor aan de Albert Koopmanstraat. Via verbreking van een dakkoepel kwam men binnen. Uit het kantoor werd een computer met randapparatuur weggenomen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Lemmer, heeft aangifte gedaan.

Noardburgum: aanrijding lichtgewonde
Donderdag omstreeks 12.30 uur fietste een 78-jarige inwoonster van Burgum over de Bossingel in de richting van de Zomerweg. Zij wilde de Zomerweg oversteken en verleende hierbij geen voorrang aan en personenauto, die over de Zomerweg reed en werd bestuurd door een 58-jarige inwoner van Oudega (Sm) De fietsster raakte gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar bleek dat de verwondingen meevielen. Waarschijnlijk had de vrouw alleen een lichte hersenschudding opgelopen.

Sneek: tasjesroof
Donderdag omstreeks 13.00 uur liep een 85-jarige inwoonster van Sneek met haar rollator over het trottoir van de Leeuwarderweg. Zij werd op een gegeven moment ingehaald door een donker geklede man, die haar handtas uit de rollator pakte en daarop wegliep in de richting van het centrum. Het slachtoffer riep een fietser aan en vertelde dat zijn beroofd was. De fietser ging direct achter de verdachte aan en er ontstond een worsteling tussen hen. De fietser riep de vrouw toe dat de man geen tasje in zijn bezit had. De verdachte is daarop weggevlucht, waarop de fietser ook is doorgereden. Het slachtoffer kende de fietser niet. In de handtas zaten een bankpasje en wat kleingeld. De vrouw heeft aangifte gedaan. De politie wil graag in contact komen met de fietser, die de vrouw geholpen heeft en ook eventuele getuigen kunnen zich melden op telefoon: 0900 8844 (lokaal tarief)

Harlingen: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 11.30 uur reed een bromfietser, een 16-jarige inwoner van Harlingen, over de parallelweg van de Kimswerderweg. In een flauwe bocht van de weg zag hij op het laatste moment dat een 72-jarige inwoonster van Harlingen met haar invalidenwagen aan de linkerzijde van de weg reed. De bromfietser kon de vrouw niet meer ontwijken. De vrouw liep een slagaderlijke bloeding op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling kon de vrouw weer naar huis.

Joure: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.30 uur werd bij een winkel aan de Midstraat een 25-jarige inwoner van Joure aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had uit de winkel een spuitbus met lijm weggenomen en werd daarbij betrapt door het personeel. Toen hij werd betrapt, trachtte hij er vandoor te gaan. Dit werd belet door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 35-jarige inwoner van Joure, deed aangifte. De spuitbus met lijm bleef in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 16.00 uur werd een 37-jarige inwoner van Leeuwarden door het beveiligingspersoneel van een winkel aan de Nieuwestad aangehouden. De verdachte had een ontzegging om in de winkel te komen, die liep tot 17 april 2003. Dit in verband met eerdere diefstallen, die de verdachte had gepleegd. Toen de verdachte werd overgebracht naar het kantoor, bleek dat hij twee trainingspakken, totale winkelwaarde 162.-, had weggenomen. Door de bedrijfsbeveiliging van de winkel werd aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt ter zake lokaalvredebreuk en winkeldiefstal. Na verhoor werd de verdachte ingesloten daar hij nog een aantal boetes, voor in totaal 480,50 of 17 dagen, had openstaan.

Twijzel: diefstal telefoonkaarten
Donderdag omstreeks 13.30 uur werd in een supermarkt aan de Optwizel in totaal 11 telefoonkaarten, ter waarde van 220.- , gestolen. Een medewerkster van de supermarkt, een 23-jarige inwoonster van Burum, heeft aangifte gedaan. De diefstal werd gepleegd door een onbekende vrouw, die ook in Joure en Bolsward op dezelfde manier telefoonkaarten had gestolen. Ook in de provincie Drenthe is de vrouw actief en gesignaleerd. Zie voor de werkwijze van deze vrouw de eerdere politieberichten, die hierover verschenen.

Heerenveen: belediging
Donderdag omstreeks 20.55 uur werd een 20-jarige inwoner van Heerenveen op de Dracht aangehouden. De jongen maakte deel uit van een groepje van vijf. Toen agenten de groep passeerden, meende de jongeman allerlei beledigende opmerkingen naar de agenten te moeten maken. De jongeman werd uit de groep gevist en overgebracht naar het bureau. Op het bureau bedreigde hij met woorden een agente. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vechtpartij
Donderdag omstreeks 20.45 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden bij De Waag op de Nieuwestad. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek dat de vechtersbazen reeds waren vertrokken. In de omgeving even rondgekeken en voor de winkel van V en D werd een 21-jarige inwoner van Leeuwarden (asielzoeker) aangetroffen, die gewond was geraakt en klaagde over pijn in zijn borst. De man werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. Het slachtoffer had ruzie gekregen met een groepje van ongeveer 7 asielzoekers van het AZC. Burmania. Bij onderzoek in de omgeving werd deze groep niet meer aangetroffen. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Het slachtoffer moet nog worden gehoord.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 22.25 uur werd op de Havenweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 43-jarige inwoonster van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 1210 ug/l (2.65 promille). Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 16 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag omstreeks 00.05 uur werd een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden ruw in haar slaap gestoord toen plotseling haar slaapkamerdeur openging. Bij het zien van de bewoonster nam de inbreker de benen. Hij was de woning aan de Cesar Franckstraat binnengekomen via een openstaand keukenraam. De bewoonster kon geen signalement van de man geven. Uit de woning nam de inbreker een handtas mee. In deze tas zaten een paspoort, een rijbewijs, een bankpasje, een OV-studentenkaart, sleutels en wat kleingeld. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Franeker: vernieling ruit
Vrijdag omstreeks 00.45 uur werd een 20-jarige inwoner van Franeker aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had kort daarvoor op de Voorstraat bij een fietsenzaak een winkelruit van ongeveer 2.00 x 3.00 meter vernield. Hij had iets tegen de ruit aangegooid, waardoor deze brak. Door omstanders werd het één en ander gezien en werd de politie gewaarschuwd, die aan de hand van het signalement de verdachte kon aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Oudega(Wym): onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.45 uur kwam er een melding binnen dat op de Tsjerkewei een auto in de berm zou staan en dat twee jongens bezig waren de kentekenplaten van de auto te verwijderen. De auto aangetroffen zonder kentekenplaten en van de jongens was op dat moment geen spoor te bekennen. Toen de auto zou worden overgebracht naar het bureau, kwam de bestuurder met zijn maat weer aanlopen. De jongeman, een 17-jarige inwoner van IJlst, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 410 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs.

Bolsward: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 00.15 uur reed een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden met haar personenauto over de Rijksweg A7 in de richting Sneek. Plotseling stak een kat de weg over. De bestuurster trachtte de kat te ontwijken en raakte met haar auto in een slip. Zij raakte daarop de vangrail en sloeg vervolgens tweemaal over de kop. De vrouw liep een hoofdwondje op en vermoedelijk gekneusde ribben. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto werd totaal vernield en is weggesleept.

Heerenveen: voetbalperikelen
Tijdens de voetbalwedstrijd Heerenveen Roda JC d.d. 20 april 2002 vonden een aantal ongeregeldheden plaats in het stadion, waarbij Roda JC-supporters waren betrokken. Op verzoek van de politie Heerenveen heeft de politie in Kerkrade 5 verdachten gehoord ter zake openlijke geweldpleging en vernieling. Twee inwoners van Heerlen, 25 en 27 jaar en een 28-jarige inwoner van Brunssum bekenden een aantal kuipstoeltjes in het stadion te hebben vernield, terwijl een 33-jarige inwoner van Vlodrop en een 21-jarige inwoner van Klimmen werden gehoord voor mishandeling van een steward. De processen verbaal die zijn opgemaakt, worden deze week opgestuurd naar Justitie in Leeuwarden, die de zaken dan verder zal afhandelen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272