OPTA

2500GA30000

Koninklijke KPN N.V.
De heer A.J. Scheepbouwer
Postbus 30000
2500 GA 'S-GRAVENHAGE

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2002/201748 2002u00421rvb Datum Onderwerp Bijlage(n) Tariefwijziging ISDN30

Geachte heer Scheepbouwer,

Inleiding
Op 21 juni 2001 ontving het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) van KPN Telecom (hierna: KPN) een voorstel om de abonnementstarieven voor de ISDN30 dienst te wijzigen (brief met kenmerk: 2002-U-00421-RvB).

Juridisch kader
Op grond van artikel 35, eerste lid van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (Boht), dienen de tarieven van de aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt voor het gebruik van het vaste openbare telefoonnetwerk en van de vaste openbare telefoondienst, in casu KPN, te voldoen aan het vereiste van kostenoriëntatie.
Voorgenomen tussentijdse wijzigingen van eindgebruikerstarieven behoeven, ex artikel 36, tweede lid van het Boht, goedkeuring van het college. Hij beoordeelt of de voorgenomen tariefwijziging in overeenstemming is met het vereiste van kostenoriëntatie, als bedoeld in artikel 35, eerste lid van het Boht.

Beoordeling
Het college beoordeelt tariefvoorstellen op kostenoriëntatie. De bovengrens van het tarief wordt niet gereguleerd, omdat op het marktsegment van ISDN30 voldoende concurrentie aanwezig wordt geacht. Aangezien het hier een tariefverhoging betreft, is toetsing van de ondergrens van het tariefvoorstel niet aan de orde.



Besluit
Het college constateert dat voor de ISDN30 dienst sprake is van een tariefverhoging. Aangezien hiermee voldaan wordt aan het vereiste van kostenoriëntatie, besluit het college ex artikel 36 Boht het tariefvoorstel voor de abonnementstarieven van de ISDN30 dienst goed te keuren.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag

Belanghebbenden, die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken, aanvangende met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt, daartegen een bezwaarschrift indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan:

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit Postbus 90420
2509 LK den Haag

onder vermelding van "Bezwaarschrift". Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en dient in ieder geval de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar te bevatten. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit en de overige op het bezwaar betrekking hebbende stukken te worden meegezonden.