Nederlands Huisartsen Genootschap


NHG Nieuwsarchief

Nieuws / Nieuws NHG

NHG-Standaardwerkgroep Hypertensie wenst bevestiging resultaten losartanstudie

19 juli 2002

De NHG-werkgroep die momenteel de laatste hand legt aan de revisie van de standaard Hypertensie heeft zich naar aanleiding van de media-aandacht en advertenties in de medische literatuur de angiotensine II-antagonist losartan (Cozaar) vergeleken werd met de beta-blokker atenolol. De sterfte aan CVA was in de losartan-groep significant lager.
De werkgroep plaatst echter enige serieuze kanttekeningen.


· De studie werd verricht in een hoog-risicogroep die weinig representatief is voor de gemiddelde hypertensiepatiënt in de huisartspraktijk, doordat alleen patiënten met LVH werden geïncludeerd.


· De betrouwbaarheidsinterval rond de puntschatter voor CVA was vrij breed, hetgeen inhoudt dat de resultaten bij herhaling van de trial wel eens anders zouden kunnen uitvallen.


· Daarnaast vergelijkt de LIFE-studie het effect van losartan met dat van atenolol en niet met dat van thiazidediuretica, waarvan de resultaten op klinische eindpunten, in het bijzonder bij ouderen, beter zijn gedocumenteerd.


· In de studie wordt zowel in de losartangroep als de atenololgroep een ongewoon forse bloeddrukdaling bereikt, die in huisartsenpopulaties mogelijk niet gemakkelijk gereproduceerd kan worden.

De resultaten van de LIFE-studie zijn belangwekkend en verschaffen losartan een plaats bij de behandeling van hypertensie, maar voor het uitspreken van een voorkeur voor dit middel is het volgens de huisarts-hypertensiedeskundigen nog te vroeg.

Lees door voor het volledige NHG-standpunt:
Behandeling van hypertensie na de LIFE-studie: Eén zwaluw maakt nog geen zomer