Amerongen wil klimaatbeleid

Het college van burgemeester en wethouders van Amerongen heeft besloten tot het opstellen van een lokaal klimaatbeleid. De eerste stap hiertoe is het uitvoeren van een klimaatscan. Novem (Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu) voert deze scan uit en interviewt hiervoor medewerkers die werkzaam zijn op het terrein van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, bouwzaken, milieu, verkeer en vervoer en gebouwbeheer.

Gelijktijdig met de klimaatscan wordt een energiescan uitgevoerd, omdat beleid van energie een belangrijk onderdeel van het klimaatbeleid is. Duurzame energie is energie die is opgewekt met behulp van zon, wind, water of biomassa. Voordat een dergelijk beleid geformuleerd kan worden, moeten de mogelijkheden hiervoor in kaart worden gebracht. Dit gebeurt met een duurzame energiescan. De resultaten van de beide scans zullen de basis vormen voor de ambities van het Amerongse klimaatbeleid.

In 1997 zijn in Kyoto internationale afspraken gemaakt over de vermindering van broeikasgassen; het Kyoto Protocol. Dit Protocol heeft de Europese Commissie begin juni officieel ondertekend. Voor Nederland betekent dit dat tussen 2008 en 2012 de uitstoot van broeikasgassen 6% minder moet zijn dan in 1990. Daarnaast is de bijkomende doelstelling dat 10% van het totale energiegebruik in 2005 in Nederland duurzame energie is.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het behalen van deze doelstellingen, omdat zij contact hebben met de partijen die de vermindering van broeikasgassen kunnen realiseren, en omdat zij grote invloed hebben op onder andere ruimtelijke ordening en vergunningverlening. De gemeente Amerongen wil hieraan ook een bijdrage leveren.