Politie Rotterdam-Rijnmond

Bijgewerkt: 19-07-02 10:34
Ochtenduitgave vrijdag 19 juli 2002

* TWEE DODEN BIJ AUTO TE WATER
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Donderdagnacht kort voor één uur raakte op de zuidelijke rijbaan van de Abram van Rijckevorselweg, net na het knooppunt Kralingseplein bij de Rijksweg A16, door nog onbekende oorzaak een auto met daarin twee inzittenden van de weg. De auto belandde in een water langs de Abram van Rijckevorselweg. Getuigen haalden na het ongeval de beide inzittenden, een 30-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 20-jarige Rotterdammer uit de auto, terwijl een passerende arts en een verpleegkundige direct met reanimeren van de beide slachtoffers begonnen. Personeel van de GGD nam dat korte tijd later over. Omdat onduidelijk was of er zich nog meer inzittenden in de te water geraakte auto bevonden zochten duikers van de brandweer het water af, maar vonden niemand meer. De 30-jarige Capellenaar werd met een spoedtransport naar het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel vervoerd, waar het slachtoffer bij aankomst bleek te zijn overleden. De 20-jarige Rotterdammer werd naar het EMC (Dijkzigtziekenhuis) in Rotterdam vervoerd en overleed daar enkele uren na het ongeval aan zijn verwondingen.


* GEDETINEERDE STICHT BRAND IN CEL VAN PENITENTIAIRE INRICHTING

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Donderdagnacht omstreeks half twee maakte de brandweer 'middelbrand', nadat een 27-jarige gedetineerde in z'n cel in de Penitentiaire Inrichting De IJssel in de Van der Hoopstraat een deken in z'n cel in de brand had gestoken. Uit voorzorg moest een aantal gedetineerden uit een celvleugel worden gehaald. Zij werden onder bewaking van politiepersoneel van het district Oost opgehouden op de luchtplaats. Brandweerlieden hadden het vuurtje, dat met een hevige rookontwikkeling gepaard ging, binnen tien minuten onder controle. De 27-jarige gedetineerde moest met rookvergiftigingsverschijnselen naar een ziekenhuis worden vervoerd. Twee andere gevangenen werden ter plaatse door GGD-personeel behandeld, omdat zij eveneens rook hadden ingeademd. Nadat met ventilatoren de rook in de gang van het cellenblok was weggeblazen, konden de overige gedetineerden rond drie uur vrijdagmorgen weer in hun cellen worden geplaatst.
* SNELHEIDS- EN GORDELCONTROLE
hield donderdagmorgen tussen half zeven en negen uur een snelheids- en autogordelcontrole op de Stadionweg. Van de 668 passerende automobilisten namen 22 het niet zo nauw met de daar geldende 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/uur. Bij de autogordelcontrole gingen 43 automobilisten en/of hun mede-inzittenden op de bon.


* MAN BEROOFD
Donderdagmiddag werd een 29-jarige man uit Dirksland beroofd van 450 euro. De man had via internet gereageerd op een particuliere aanbieding van drie mobiele telefoons voor 450 euro en had met de aanbieder in de Lavendelstraat afgesproken. Nadat de man het geld aan de aanbieder had gegeven, vertelde deze dat hij de mobiele telefoons om de hoek van de straat ging halen en dat de 29-jarige Dirkslander en zijn vriendin even moesten wachten. Hij keerde echter niet meer terug.


* HORECACONTROLE
Politiepersoneel van het district De Noordhoek (Wijkpolitie, Bijzondere Wetten en Vreemdelingendienst) hield donderdagmiddag en
-avond, samen met medewerkers van de Douane, Brandweer en Eneco, horecacontroles in de wijk het Oude Noorden. Daarbij werden in totaal 18 horecagelegenheden uitgebreid gecontroleerd. Eén horecagelegenheid aan het Zwaanshals werd daarbij direct gesloten, omdat men niet over de benodigde vergunningen beschikte. In diverse zaken constateerde de brandweer dat noodverlichtingen en brandblussers niet deugden, nooduitgangen niet vrij waren en dat er diverse brandwerende voorzieningen aan plafonds en wanden ontbraken. Personeel van de Douane zal bij een aantal zaken een nader onderzoek instellen naar de herkomst van de drankvoorraad, terwijl medewerkers van Eneco bij twee zaken direct boetes van 135 euro oplegden in verband met het verbreken van de zegels. Bij één zaak werd diefstal van stroom geconstateerd, terwijl bij één horecagelegenheid tientallen videobanden voor nader onderzoek (vermoedelijk porno) in beslag werden genomen.


* VADER MISHANDELT TWEE ZOONS
Donderdagmorgen rond kwart over elf hield politiepersoneel van het district Rotterdam-West in een woning aan de Abtsweg een 43-jarige man aan, verdacht van zware mishandeling. De man was in een discussie met z'n beide zoons (14 en 15 jaar) geraakt, die hij ervan betichtte dat zij er voor hadden gezorgd dat het gezin, waarvan ook een 11-jarige dochter deel uitmaakte, zou worden uitgewezen omdat hij, overigens niet officieel, gehoord zou hebben, voor z'n asielaanvraag was uitgeprocedeerd. De man ontstak daarna in woede en sloeg z'n beide zoons met een staaf op hun hoofd. Beiden liepen ernstig hoofdletsel op en moesten naar het EMC (Dijkzigtziekenhuis) worden vervoerd.


* IN DEALPAND XTC-PILLEN, HEROÏNE, COCAÏNE, HASJ EN GELD

AANGETROFFEN
Donderdagnacht omstreeks één uur stelde politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster, na een melding over een dode man in een woning aan de Brede Hilledijk, daar een onderzoek in. Bij de komst van de politiemensen werd in eerste instantie niet opengedaan en vluchtte een aantal personen via het dak en de achterzijde de woning, in gebruik als een drugsdealpand, uit. In totaal werden zeven personen, onder wie een vrouw, in leeftijd variërend van 21 tot 40 jaar aangehouden. In de woning werd na onderzoek geen dode man aangetroffen. Wel werden ruim 1200 xtc-pillen en aanzienlijke dealhoeveelheden heroïne, cocaïne en hasj aangetroffen en in beslag genomen, evenals enkele duizenden euro's. De zeven aangehouden verdachten, onder wie enkele Duitse drugstoeristen, werden voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. Avonduitgave donderdag 18 juli 2002

* KARAVAAN VOORLICHTINGSCAMPAGNE STRAATROOF TREKT DOOR DE REGIO

De voorlichtingscampagne, gericht op jongeren, tegen straatroven, die vorige week donderdagmiddag door de politie Rotterdam-Rijnmond werd gestart, gaat de gehele regio in. De komende weken wordt er geflyerd tijdens het Zomercarnaval op 27 juli, bij de Brouwersdam op 30 juli, in het Vlaardingse winkelcentrum De Loper (31 juli) en tijdens de braderie op 1 augustus in de Dorpstraat in Bleiwijk. In de eerste week van augustus wordt er aandacht aan deze voorlichtingscampagne besteed in de omgeving van de Parkweg in Schiedam (2 augustus) en in de Beverwaard en omgeving van de Oude Watering op 3 augustus. De flyer die wordt uitgedeeld, bevat informatie voor zowel potentiële slachtoffers als daders van straatroof. Tegelijk met de flyer krijgen de jongeren een wedstrijdkaartje. Als zij de vragen op de internetsite van de politie Rotterdam-Rijnmond goed beantwoorden en een snelle slogan verzinnen, maken zij kans op een mobiele telefoon met 100 gratis sms-jes. De politie Rotterdam-Rijnmond voert actie tegen straatroof, omdat het aantal straatroven in de regio hoog is. Naast de voorlichtingsactie zijn er speciale teams in het leven geroepen, die repressief optreden tegen de daders van straatroof. Op de internetsite www.politie-rotterdam-rijnmond.nl staan de overige data en locaties waar wordt geflyerd. De voorlichtingscampagne duurt tot 28 september a.s.


* BAGGERBALLET OP RIJKSWEG A15
RIDDERKERK - Donderdagmorgen kort voor tien uur, ontstond op de zuidbaan van de Rijksweg A15, in de bocht naar de westbaan van deze Rijksweg richting Gorinchem, een waar baggerballet, toen een vrachtwagen een grote hoeveelheid verontreinigd zuiveringsslib verloor door een niet goed afgesloten laadklep. De twee rijstroken raakten onberijdbaar, terwijl het slib over een afstand van ongeveer anderhalve kilometer (op sommige plaatsen 40 centimeter dik) was uitgereden. De betrokken vrachtwagen stopte na het bemerken van het verlies van z'n lading. De 41-jarige bestuurder uit Leiden kreeg een proces-verbaal. Door het vervuilde wegdek raakte een truck met oplegger in een slip, draaide anderhalf maal om z'n as zonder overigens schade te veroorzaken. Wel moesten enige banden van de vrachtwagen worden vervangen omdat stukken rubber uit de banden waren gescheurd. Rijkswaterstaat schakelde Ecoloss in, die met drie zogenaamde ZOAB-cleaners het wegdek reinigde. Dat duurde tot in de middag.


* TWEE AANHOUDINGEN INZAKE ONDERZOEK DODE VROUW HEUKELUM

HEUKELUM - Woensdag werden in Rotterdam een zeventienjarige jongen en een negentienjarige vrouw, beiden uit Rotterdam, aangehouden, verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 29-jarige vrouw, eveneens uit Rotterdam. Het slachtoffer werd zondag 2 juni jl. dood aangetroffen onderaan de Appeldijk in Heukelum en was door misdrijf om het leven gebracht. De beide verdachten worden vrijdag a.s. voorgeleid aan de Officier van Justitie in Arnhem. Het rechercheteam, dat onderzoek doet naar dit misdrijf, zet het onderzoek voort.


* AUTOKRAKERS AANGEHOUDEN
Donderdagmorgen hield politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster in een op de Sint-Janshaven geparkeerd staande auto drie Rotterdammers (23, 24 en 52 jaar) aan, verdacht van autokraken. Een getuige had de politie gealarmeerd, toen hij even tevoren hen zag scharrelen bij geparkeerd staande auto's. Toen politiemensen een onderzoek instelden, troffen zij het drietal in een geparkeerd staande auto aan. Bij aanspreken bekende één van hen dat hij in twee auto's had ingebroken en gaf de gestolen waar (onder meer een radiocassetterecorder, cd-speler en twee brillen) af. Bij fouillering bleken de beide andere mannen in het bezit van een gestolen giropasje, verblijfsdocument en paspoort. In hun auto werden tevens diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen en in beslag genomen. Het drietal werd voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.


* VERKEERSMAATREGELEN HERBEGRAFENIS PROF. PIM FORTUYN

Op vrijdag 19 juli omstreeks 20.00 uur zal de kist met het stoffelijk overschot van de heer Fortuyn vanaf de gemeente Velsen worden overgebracht naar Rotterdam Airport. Op zaterdag 20 juli omstreeks 11.00 uur wordt per vliegtuig vervolgd naar Italië. In verband hiermee zijn er verkeersmaatregelen genomen om een en ander in goede banen te leiden.
Vrijdagavond en zaterdagmorgen zal de VLIEGVELDWEG tussen de Doenkade en de Achterdijk worden afgesloten voor alle verkeer (met uitzondering van het bestemmingsverkeer zoals passagiers, bezoekers hotel e.d. en de pendel- en lijndienstbussen). Mensen die getuige willen zijn van de gebeurtenissen, wordt aangeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf het bedrijvenpark Noord-West (hier kan worden geparkeerd) en vanaf het Centraal Station rijden pendelbussen naar Rotterdam-Airport. Er staan verwijzingsborden. Buslijn 33 zal zijn normale dienst handhaven. Op zaterdag zal een gedeelte van het platform van Rotterdam Airport plaats bieden aan belangstellend publiek. Dit publiek kan echter alleen het vliegveld bereiken met de pendelbussen of de lijndienstbus.