ABVAKABO FNV

Vakbonden: GS Zuid-Holland meet met twee maten

De gezamenlijke vakbonden bij de provincie Zuid-Holland vinden dat GS van de Provicie Zuid-Holland maatregelen neemt op basis van een eenzijdig oordeel. Gedeputeerde Staten nemen momenteel maatregelen, zonder dat er door hen wordt gekeken naar de bestuurlijke verantwoordelijkheid, die zij dragen voor het functioneren en de werkwijze van de ambtelijke organisatie.

Gedeputeerde Staten hebben vanaf 1989, op voordracht van een gedeputeerde besluiten genomen, om werken aan te besteden met behulp van een zogeheten versluierd mandaat. Dat betekent dat de afhandeling van de openbare aanbesteding van werken en de gunning daarvan door het ambtelijk apparaat geschiedt. Bij dit besluit zijn ambtelijk vragen gesteld of dit in overeenstemming was met de provinciewet en officiële procedures. Het besluit van GS heeft geleid tot het niet altijd openbaar aanbesteden, met toestemming van de betreffende gedeputeerden. Deze praktijk is in 1994 in een procedure vastgelegd door Gedeputeerde Staten. Vanaf 1995 zijn er voorts door het college van GS besluiten genomen om in vier van de vijf gevallen onderhoudswerken niet openbaar maar onderhands of direct aan te besteden. In 1997 is officiëel besloten om deze praktijk voort te zetten.

De griffier van de provincie Zuid-Holland heeft het onderzoeksbureau Arthur Andersen opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het handelen van ambtenaren bij aanbestedingen. Andersen concludeert in haar rapport van dit voorjaar op onderdelen feilen van de provinciale organisatie.
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op basis van dit rapport besloten om alle leidinggevenden van de betrokken afdeling, die daar tot 2001 werkzaam waren, van hun leidinggevende functie te ontheffen.

De vakbonden staan op het standpunt, dat het niet behoorlijk en onjuist is, dat er momenteel door het college van GS alleen maatregelen worden genomen tegen medewerkers, zonder dat de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor dit ambtelijk handelen daarbij wordt betrokken. Bovendien hebben de medewerkers geen inzage gekregen in het onderzoeksrapport van Andersen en kunnen zich daarmee niet verweren.

De vakbonden verlangen een diepgaand onderzoek naar ieders verantwoordelijkheid in deze zaak en doen een beroep op de partijen in Provinciale Staten op die manier te kunnen komen tot een evenwichtige oordeel van het gebeurde. Uiteraard is fraude en zelfverrijking ontoelaatbaar. Verder vinden de vakbonden, dat de procedure van maatregelen tegen leidinggevenden in afwachting van een dergelijk onderzoek opgeschort dient te worden.

ABVAKABO FNV, Yntse Koenen: 06 5121 8353, 079 3293939 of 3210965; CNV-Publieke Zaak, Anselma Zwaagstra: 06 5138 0759; Eensgezindheid, Wally Langenberg: 06 5252 7087

19 jul 02 12:12