NMBS

19/07/02

Vergadering van de Raad van Bestuur van de NMBS

De Raad van Bestuur van de NMBS kwam vandaag vrijdag 19 juli 2002 samen onder het voorzitterschap van Alain Deneef.

Het meerjareninvesteringsplan 2001-2012, goedgekeurd door de regering, voorziet in de noodzaak om bijkomende financieringsbronnen te zoeken naast de staatstussenkomst. In die optiek heeft de spoorwegmaatschappij beslist om een alternatieve financieringsoperatie op te zetten met betrekking tot de spoorlijn Brussel-Lembeek (klassiek en hogesnelheidsverkeer). Daarbij blijven alle rechten over de uitbating van de lijn wel behouden.

De Raad heeft haar studie van het herstructureringsplan voor filiaal Inter Ferry Boats voortgezet. Er komt een herpositionering en reorganisatie van de terminals voor gecombineerd vervoer die door IFB worden uitgebaat en de deelname van IFB in verscheidene bedrijven of filialen wordt herbekeken.

Het plan "New Cargo" werd eveneens onder de loep genomen. Het heeft het krachtdadiger maken van het Belgische goederenvervoer per spoor op het oog. Dit moet gebeuren rekening houdend met de nakende liberalisering van de sector op Europese schaal. De Raad besloot een Task Force samen te stellen die het plan moet uitwerken en zal rapporteren aan het directiecomité.

© 2002 NMBS