Centrum voor Arbeidsverhoudingen

PERSBERICHT

CNV Gemeenten dringt aan op verbetering arbobeleid

DEN HAAG - CNV Gemeenten, deel van CNV Publieke Zaak, vindt dat het vandaag (19 juli) uitgebrachte zorgwekkende eindrapport van de Arbeidsinspectie over het arbobeleid in de sector Gemeenten snel moet leiden tot een effectieve aanpak van de problemen. De Arbeidsinspectie heeft in de periode 1996-2000 het arbobeleid in de sector Gemeenten gecontroleerd.

Concrete tekortkomingen blijken zich op alle terreinen voor te doen waardoor een enorme inhaalslag gemaakt moet worden. Opmerkelijk is dat de arbozorg in grote gemeenten niet beter geregeld is dan in kleine gemeenten. Risico inventarisaties (RIE's) komen moeizaam tot stand. Er is te weinig zicht op wat feitelijk risicovolle situaties zijn en medewerkers kunnen problemen niet goed bespreken met leidinggevenden.

De bedrijfshulpverlening is onvoldoende georganiseerd en er is nauwelijks echt beleid voor het bestrijden van geweld tegen medewerkers met publiekscontacten. Op kantoorafdelingen is vaak te weinig ruimte, mede een gevolg van het samenvoegen van afdelingen als gevolg van gemeentelijke herindelingen. Het toezicht op beeldschermwerk is onvoldoende aanwezig. In werkplaatsen is vaak sprake van een te hoog geluidsniveau. In de gemeentelijke groenvoorziening laat het toezicht op het gebruik en onderhoud van machines te wensen over. Aldus enkele conclusies van de Arbeidsinspectie.

Te hoog ziekteverzuim
Bestuurder Willem Jelle Berg van CNV Gemeenten vindt dat gemeenten nu echt werk moeten maken van het arbobeleid. "Het is van de zotte dat op iedere 100 werknemers er 8,4 ziek thuis zitten. De Arbeidsinspectie moet helaas constateren dat de gemeenten veel te weinig aan de bestrijding van het ziekteverzuim doen".

CNV Gemeenten vindt het een lichtpuntje in de rapportage dat vrijwel nergens de normen van de Arbeidstijdenwet worden overtreden. Bij hercontrole door de Arbeidsinspectie bleek dat het opheffen van overtredingen veel langer duurt dan de Arbeidsinspectie gewend is in het bedrijfsleven. De oorzaak is stroperigheid in de besluitvorming, op zich ook al een verschijnsel dat het welzijn van veel werknemers negatief beïnvloedt.

Gezien het grote aantal overtredingen van 4.759 in het tijdvak 1996-2000 vindt de Arbeidsinspectie dat er geen sprake is van een systematische aanpak van de arbeidsomstandigheden in de sector Gemeenten.

Bestuurder Berg: "Het is de hoogste tijd dat arbobeleid wordt opgenomen in de normale bedrijfsvoering. Nu is het in de sector een verplichte bijzaak. De colleges van B&W moeten het arbobeleid een plaats geven in het totale bedrijfsbeleid. Gebeurt dit niet, dan blijven arbocoördinatoren en goedwillende managers een verloren strijd voeren".

Arboconvenant
Het A en O fonds gemeenten heeft onlangs de ontwikkeling van het ziekteverzuim in de gemeentelijke sector onderzocht. Het ziekteverzuim bij de gemeenten (170.000 werknemers) is in 2001 opnieuw gestegen en uitgekomen op 8,4 procent. (Ter vergelijking: in de zorgsector en bij alle overheden gaat dit in de richting van 8 procent; in de marktsector naar 6 procent).
De stijgende lijn van het ziekteverzuim zit er bij de gemeenten al zeker vijf jaar in. In de grote steden is het ziekteverzuim veel hoger dan in de kleine gemeenten.

CNV Gemeenten vindt dat de gemeentelijke werkgevers nu eens daadwerkelijk actie moeten ondernemen om het ziekteverzuim aan te pakken. CNV Gemeenten vindt het teleurstellend dat er geen daling in het ziekteverzuim is te constateren. "Op een aantal terreinen zijn de bonden en de werkgevers landelijk begonnen met allerlei initiatieven, die kennelijk lokaal nog onvoldoende resultaat opleveren. Gebrek aan moed is daarvan de oorzaak", aldus bestuurder Berg.

Een specifiek beleid met het doel het ziekteverzuim terug te dringen is door twee op de drie gemeenten ontwikkeld, maar de effectiviteit daarvan moet zich nog bewijzen. Er is een relatie tussen arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. De bonden en de VNG hebben op 9 juli 2001 een arboconvenant afgesloten met als doel het ziekteverzuim te verlagen met 1 procent. In deze afspraak staan belangrijke doelen opgenomen, zoals vermindering van werkdruk, RSI, agressie en beheersing van het ziekteverzuim. Uiterlijk 1 december 2002 moeten alle werkgevers in de sector Gemeenten beschikken over een plan van aanpak. CNV Gemeenten vreest dat deze afspraak niet kan worden nagekomen.

---