Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

jeugdbescherming uit

Jaarverslag inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming uit


**Dit bericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming**

Vandaag verschijnt het jaarverslag 2001 van de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming, onder de titel Toezicht in beweging.
In het jaarverslag komt naar voren dat er nog steeds veel klachten binnenkomen over jeugdzorg en dan in het bijzonder over gezinsvoogdij-instellingen.
In navolging van een pilot uit 2001 worden nu alle voogdij-instellingen door de Inspectie onderzocht.

Eén van de belangrijkste resultaten uit het verslag is dat de aansluiting tussen het toezicht door de inspectie en de handhaving door het verantwoordelijke overheidsorgaan verbeterd is. Daarnaast spelen de toezichtrapporten van de inspectie in toenemende mate een rol in het provinciale beleid en dat van het rijk (VWS en Justitie). Mede naar aanleiding van de recente bredere kabinetsvisie op toezicht en een rapport van de Algemene Rekenkamer werkt de inspectie op een aantal punten aan verbetering van het eigen werk.Vandaar de benaming van het verslag: Toezicht in beweging. Dit verbeteringstraject is gekoppeld aan het Implementatieprogramma voor de Wet op de jeugdzorg, die bij de Tweede Kamer in behandeling is.