Lijst Pim Fortuyn

Rotterdam - 19-07-2002

Mededeling mbt activiteiten op Rotterdam Airport op 19 en 20 juli aanstaande

Op zaterdag 20 juli aanstaande zal het stoffelijk overschot van de heer Prof. dr W.S.P. Fortuyn vanaf de Luchthaven Rotterdam -Rotterdam Airport-per vliegtuig naar zijn laatste rustplaats in Italië worden overgebracht.

De vlucht zal worden uitgevoerd met een turbo propeller vliegtuig merk en type ATR 42 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Trans Travel Airlines (TTA). Genoemde zelfstandige maatschappij deel uit maakt van Rossair Europe en voert dagelijks (zakelijke) lijndienstvluchten uit vanaf Rotterdam Airport naar Hamburg, Birmingham en Londen Gatwick, in het weekend vliegt de maatschappij bovendien naar Gerona in Noord-Spanje. Het toestel, dat speciaal is ontwikkeld voor regionaal vervoer, biedt in principe plaats aan 46 personen en is behalve zeer comfortabel uiterst geluids- en emissiearm. De vlucht zal op zaterdagmorgen 20 juli om ca.11.00 uur vanaf Rotterdam naar Italië vertrekken, waar het toestel naar verwachting om ca. 13.45 uur op de luchthaven Ronchi dei Legionare (nabij Triëst) zal landen.

Volgens planning zal de terugreis worden aanvaard om 20.00 uur. De machine wordt zaterdagavond vòòr 23.00 uur op Rotterdam Airport terug verwacht.

Aan boord van het vliegtuig zullen 32 personen, familieleden van Pim Fortuyn en speciale genodigden, aanwezig zijn.

De coördinatie rondom deze speciale vlucht is in handen van het op Rotterdam Airport gevestigde luchtvaartbedrijf Faravia, dat gespecialiseerd is in 'bijzonder vervoer'. Faravia verzorgt ondermeer de benodigde contacten tussen de luchtvaartmaatschappij en de familie Fortuyn, de uitvaartondernemers en de autoriteiten.

Rond de bovengenoemde gebeurtenis zijn in nauw overleg met en op verzoek van de familie Fortuyn en de verantwoordelijke autoriteiten een aantal bijzondere maatregelen getroffen. Het transport zal plechtig worden uitgevoerd.

Voor geïnteresseerden anders dan speciaal genodigden zal op het luchthaventerrein een speciale locatie worden gereserveerd, vanwaar de gebeurtenissen en de plechtigheid op het platform goed te zien zullen zijn. De locatie is gelegen op het zogenaamd luchtzijdig gedeelte van de luchthaven. Dit gegeven vereist speciale veiligheids- en voorzorgsmaatregelen. Het terrein zal worden afgezet met dranghekken waarbij de Koninklijke Marechaussee en/of bewakingsdiensten er op zullen toezien dat niemand zich buiten de omheining begeeft. Het gebied is vanaf de landzijde met een eveneens speciaal daartoe aangelegde en bewaakte corridor bereikbaar. Op deze locatie zijn koffie, thee, frisdrank en versnaperingen verkrijgbaar. Bezoekers wordt verzocht in verband met als gevolg van vakantieperiode beperkte parkeerruimte op de luchthaven zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Degenen die per auto komen wordt verzocht op het vlakbij gelegen industrie terrein Noordwest te parkeren. Vanaf de rijksweg (A13) is dit terrein met borden aangegeven. Pendelbussen van de RET, het stedelijk vervoersbedrijf, zullen deze mensen naar de bovengenoemde locatie op het luchthaventerrein vervoeren. Om het een en ander in goede banen te leiden zal duidelijke aanvullende bebording worden aangebracht. Een ieder wordt verzocht zich mede in het belang van een goed verloop stipt aan de van overheidswege én/of door de luchthavenautoriteiten gegeven aanwijzingen te houden. Bij overtreding daarvan zal toegang tot het terrein worden ontzegd, danwel vindt verwijdering van het luchthaventerrein plaats. In verband met weersomstandigheden wordt bezoekers aangeraden ook zelf te zorgen voor het meenemen regenkleding en water, frisdranken etc. Consumpties zoals koffie, thee, frisdranken etc. worden aangeboden voor de eenheidsprijs van 1,50. De locatie is niet overdekt. Roken is hier strikt verboden! De publiekslocatie is op zaterdagochtend 20 juli toegankelijk vanaf 08.00 uur.

De kist met het stoffelijke overschot van de heer Fortuyn zal op vrijdagavond 19 juli 2002 om omstreeks 21.30 op Rotterdam Airport arriveren. De stoet zal bij aankomst stapvoets worden begeleid door de Koninklijke Marechaussee, KLPD en medewerkers van begrafenisonderneming Van der Spek. Het stoffelijk overschot zal daarna in een speciaal daarvoor ingericht mortuarium worden ondergebracht. Op het terrein wordt gerekend op publieke belangstelling, reden waarom ook consumptie uitgiftepunten worden ingericht. Familieleden zullen een wake bij de kist houden. Op verzoek van de familie is deze bijeenkomst strikt besloten en is deze locatie derhalve niet voor publiek en/of pers toegankelijk.

De gerenommeerde Rotterdamse begrafenisonderneming Van der Spek zal voor de gang van zaken op de luchthaven zorgdragen, met name waar het de organisatie rond de ontvangst van het stoffelijk overschot, de wake en het aan boord van het vliegtuig brengen van de kist betreft. Genoemde begrafenis onderneming is gespecialiseerd in het grensoverschrijdend vervoer van stoffelijke overschotten en derhalve goed bekend met internationale voorschriften en procedures terzake. Ook is Van der Spek bekend met de operationele zaken op luchthavens, in het bijzonder op Rotterdam Airport.

Namens de familie Fortuyn zullen een 250 tal personen voor het bijwonen van de plechtigheid ter gelegenheid van de heer Fortuyn's laatste reis op zaterdag 20 juli door de familie worden uitgenodigd. Ook wordt wederom op publieke belangstelling gerekend.

Ten aanzien van de speciaal genodigden geldt het navolgende:

De voor een strikt persoonlijke uitnodiging in aanmerking komende personen hebben enige tijd geleden een persoonlijke invitatie van de familie Fortuyn ontvangen. Degenen die hun komst hebben bevestigd, zijn in het bezit gesteld van een strikt persoonlijk en genummerd toegangsbewijs, hetgeen uitsluitend in combinatie met een geldig identiteitsdocument en voorzover het een en ander overeenstemt met de gastenlijst, toegang verleent tot het in de passagehal van de luchthaven gevestigde café-restaurant Horizon. Vanuit het restaurant en vanaf het bijbehorende promenade terras kunnen zowel het platform als de startlandingsbaan van Rotterdam Airport uitstekend worden overzien.

De Koninklijke Marechaussee en/of een bewakings- of beveiligingsdienst zijn verantwoordelijk voor het toegangsbeheer. Het café-restaurant Horizon in de passagehal zal op 20 juli aanstaande tussen 08.00 uur en 12.00 uur lokale tijd niet voor het publiek en de pers toegankelijk zijn.

Op de meer genoemde datum zal Rotterdam Airport - enkele speciale maatregelen daargelaten - in principe voor het reguliere luchtverkeer operationeel zijn. Dit betekent dat in- en uitgaande lijndiensten en vakantievluchten normaal doorgang zullen vinden. Het stationsgebouw zal uitsluitend toegankelijk zijn voor reizigers met geldige reisdocumenten, hetgeen betrekking heeft op een vlucht in de tijdspanne van 08.00 - 12.00 uur lokale tijd. Reisbureaus en reisorganisatoren ontvingen enige tijd geleden informatie waarin wordt medegedeeld dat als gevolg van het een en ander rekening moet worden gehouden met extra (verkeers)drukte op de weg en in het openbaar vervoer, alsmede met de bijzondere omstandigheden op de luchthaven. Reizigers wordt bovendien - eenmaal in het stationsgebouw - geadviseerd eerder dan normaal te doen gebruikelijk in te checken en zich zo snel mogelijk via de veiligheidscontrole naar de vertrekhal te begeven. Ook andere gebruikers van de luchthaven, de met name ook op Rotterdam Airport gevestigde bedrijven, diensten en instellingen ontvingen inmiddels dergelijke informatie en aanwijzingen.

Genodigden voor de vlucht:

32 speciaal genodigden zullen samen met het stoffelijk overschot naar Italië vliegen. Deze genodigden zullen vertrekken vanuit het Rotterdam Airport Jet Center, het enige jaren geleden speciaal voor het reizen op individuele basis ingerichte zeer luxueuze afhandelingcentrum. Het Rotterdam Jet Center beschikt over een aantal luxe lounges en is uitgerust met alle bewakings- en beveiligingsfaciliteiten die ook op de luchthaven en in het luchthavengebouw aanwezig zijn. De speciale weg die naar het Jet Center leidt zal voor alle verkeer anders dan ten behoeve van de nu genoemde bijzondere vlucht zijn afgesloten. Het Jet Center zelf staat ook normaal gesproken niet voor het publiek open.

Behalve de gebruikelijk op Rotterdam Airport getoonde vlaggen te weten, de Nederlandse driekleur, de gele vlag met rode leeuw van de Provincie Zuid-Holland, de groen-wit-groene vlag van de stad Rotterdam en de witte vlag met bedrijfsbeeldmerk en naam van Rotterdam Airport BV, zal ook de vlag van de familie Fortuyn te zien zijn. Alle vlaggen zullen volmast worden gehesen, dit op speciaal verzoek van de familie Fortuyn.

Om 10.30 uur (lokale tijd) zal de kist met het stoffelijk overschot door een achttal dragers van begrafenisonderneming Van der Spek naar het vliegtuig worden gedragen en aan boord worden gebracht. Daaraan voorafgaande zal een trompettist de bij dit soort gelegenheden gebruikelijke tonen laten klinken. Voor het vervoer van de bijzonder grote en zware kist zijn ook aan boord speciale voorzieningen getroffen. Het vliegtuig beschikt over een speciale laaddeur, waardoor het probleemloos aan boord brengen mogelijk is. Op het moment dat het laadruim sluit zal vervolgens een trompettist de 'Last Post' als eresaluut ten gehore brengen. Kort daarop zullen de passagiers die aan boord van het vliegtuig gaan. Na het starten van de motoren zal het vliegtuig langzaam over het platform naar de in gebruik zijnde startbaan taxiën. Afhankelijk van de windrichting zal dit de in noordoostelijke richting wijzende startbaan 06* dan wel de zuidwestelijke wijzende startbaan 24* zijn. Bij het uittaxiën zal het vliegtuig twee brandweerauto's passeren welke voor het sproeien van een fijne waternevel zullen zorgen. De brandweerauto's zullen tegenover elkaar worden opgesteld zodat het vliegtuig hier tussendoor kan taxiën. Bij zonnig weer mag verwacht worden dat aldus een kunstmatig opgewekte regenboog zal ontstaan. Volgens planning om 11.00 uur zal het vliegtuig het luchtruim kiezen om nog een wijde boog om de periferie van het stadscentrum te beschrijven. Om ceremoniële redenen zal dit naar oud luchtvaartgebruik gebeuren met de wielen van het toestel uit en de landingsverlichting aan. Genoemde afscheidsronde zal uiteraard volledig conform alle door de overheid en de luchtvaartmaatschappij gestelde veiligheidsvoorschriften ten aanzien van vlieghoogten en procedures worden uitgevoerd. Daarna zal het vliegtuig direct koers zetten naar Italië. Officiële beëindiging op de luchthaven zal naar verwachting om circa 11.15 uur een feit zijn.

NB Eventuele bezoekers wijzen wij erop dat het betreden van het luchthaven- en luchtvaartterrein, alsmede opstallen geheel voor eigen risico is en de exlpoitant van de luchthaven Rotterdam - Rotterdam Airport BV/Schiphol Group/Schiphol Nederland BV - geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt. De operationele aspecten met betrekking tot de vlucht voor zover deze tot de normale dagelijkse werkzaamheden van de luchthaven behoren worden uitgevoerd als behorend tot de taken van Rotterdam Airport BV. Aspecten betreffende openbare orde en/of veiligheid vallen onder jurisdictie cq. zijn voor verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag. De vluchtuitvoering cq. afhandeling van de vlucht zijn voor verantwoordelijkheid van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij of afhandelaars. Om operationele of andere redenen kunnen wijzigingen in het programma, de organisatie en/of vluchttijden worden worden aangebracht. Aan de Rotterdam Airport verstrekte informatie zijn geen rechten te ontlenen.

Bron: Rotterdam Airport