Sun Microsystems sluit vierde kwartaal af met winst

Amersfoort, 19 juli 2002 Sun Microsystems heeft de cijfers bekendgemaakt voor het vierde fiscale kwartaal dat eindigde op 30 juni 2002. De omzet in dit kwartaal kwam uit op 3,4 miljard US dollar, een stijging van 10% ten opzichte van een kwartaal eerder. Een ander belangrijk verschil met het vorig kwartaal is dat Sun opnieuw winstgevend is.

De nettowinst voor dit vierde kwartaal bedroeg 28 miljoen dollar en de nettowinst per aandeel 0,01 dollar. Deze bedragen zijn exclusief bijzondere baten en lasten met betrekking tot de investeringsportfolio, herstructureringskosten en de daarmee samenhangende fiscale consequenties. Inclusief deze posten resulteert dit in een GAAP-nettowinst van 20 miljoen dollar en een GAAP-winst van 0,01 dollar per aandeel.

Over het gehele fiscale jaar 2002 komt de omzet uit op 12,5 miljard US dollar, 32% lager dan in 2001. Het nettoverlies over het afgelopen jaar komt uit op 255 miljoen dollar en het nettoverlies per aandeel 0,08 dollar (Volgens GAAP: een nettoverlies van 628 miljoen dollar, of 0,19 dollar per aandeel).

Sun's Chairman en CEO, Scott McNealy: Ons doel was dit kwartaal winstgevend af te sluiten, en dat is gelukt. We zijn blijven investeren in research en development en hebben daarbij sterk de focus gelegd op het beheer van kosten en het vergroten van ons marktaandeel. We boekten vooral veel terreinwinst in het low-end serversegment door het succes van de Sun Fire 280 R en de Sun Fire V880 servers met 2, 4 en 8 UltraSPARCIII-processoren. Ook de Sun Fire 6800 en de Sun Fire 15K, het mainframe alternatief, boekten goede resultaten. Dit succes werd nog versterkt door de snelle acceptatie van de nieuwe producten, de Sun Fire V480 server in het low-end segment en de Sun Fire 12K server in het high-end segment.

McNealy vervolgt: Ook onze inkomsten uit storage-oplossingen namen toe met de Sun StorEdge T3 en de Sun StorEdge 3900, 6900 en 9900 series. Tenslotte hebben we ons softwareportfolio verder uitgebreid met Solaris 9, StarOffice 6.0, Sun ONE Portal Server 6, Sun Grid Engine, Enterprise Edition 5.3 en Sun ONE Application Server 7. Samen met de services van Sun versterken deze initiatieven de unieke positie van Sun als één van de weinige bedrijven die in staat is om hardware, software én diensten te integreren.

Over Sun
Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1982, heeft de visie van Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW) - The Network is the Computer ervoor gezorgd dat het bedrijf zich kon ontwikkelen tot marktleider op het gebied van de krachtige hardware, software en services die het internet mogelijk maken. Sun is aanwezig in meer dan 170 landen en op het World Wide Web: http://sun.com