Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-07-2002
Politieberichten van 19/7 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Sint Nicolaasga: inbrekers aangehouden
Vrijdag omstreeks 04.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Lemmerweg twee inbrekers waren overlopen, toen zij bezig waren met het inbreken in een woning annex winkel. Toen de beide verdachten in de gaten kregen, dat ze waren betrapt, gingen zij er vandoor. De politie werd gebeld en was in de onmiddellijke omgeving Tijdens de zoektocht werd op de Heemstrastraat een personenauto aangetroffen. In deze auto zaten twee mannen, die bij het zien van de politie het op een lopen zetten. De auto, waarin de beide mannen zaten, bleek op 10 juli gestolen te zijn in Heerenveen. De beide verdachten vluchten en lieten op een grasveld twee tassen achter, waarin verschillende gestolen goederen zaten. Tijdens de achtervolging verloren de politiemensen, de verdachten even uit het oog. Ter hoogte van de oude sporthal aan de Kerklaan werd één verdachte aangetroffen, die zich trachtte te verbergen in de aldaar staande bossages. Het gebied waar de man zich bevond werd afgezet en met een politiehond werd het gebied afgezocht. De verdachten, 31 en 32 jaar, Roemeense nationaliteit, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden in de bossages aangetroffen en aangehouden. Bij zijn aanhouding werd de 31-jarige verdachte door een politiehond in de arm gebeten. De man werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis en daarna ingesloten aan het bureau. Tijdens het verdere onderzoek bleek dat de verdachten ook hadden ingebroken in een woning/dierenartspraktijk aan het It Bled en een woning aan It Pit. Wat precies is weggenomen, is nog niet bekend, daar de bewoners nog moeten worden gehoord. De verdachten waren de woningen binnengekomen door verbreking van een deur of raam. De beide verdachten zijn ingesloten. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.25 uur werd op de Oosterkade een personenauto aangetroffen, die aan de voorzijde verse schade had. In de auto zat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden, die een bebloed voorhoofd had. De man was met zijn voorhoofd tegen de voorruit geslagen. De man wenste geen hulp. Een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden, die achter in de auto zat, was eveneens gewond geraakt en werd overgebracht naar het MCL-Zuid voor onderzoek. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, werd in de buurt van de auto aangetroffen. Hij ontkende gereden te hebben, doch een aantal getuigen wezen de man aan als bestuurder. Waar de aanrijding precies had plaatsgevonden, werd niet duidelijk. Wel was duidelijk dat de auto tegen een paal was gereden. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de bestuurder iedere medewerking. Een arts onderzocht de verdachte en vond het noodzakelijk dat de man werd overgebracht naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. De verdachte werd aldaar opgenomen. Hij moet nog woorden gehoord.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 00.05 en 05.00 uur werd ingebroken in een woning aan de W. de Geeststraat. Via vernieling van een uitzetraam kwam men binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een mobiele telefoon, een sleutelbos, een videorecorder, een frontje van een autoradio, een fiets en twee portemonnees met daarin een klein bedrag aan geld, weggenomen. De 41-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden; straatroof
Vrijdag omstreeks 01.30 uur stond een 49-jarige inwoner van Leeuwarden te pinnen bij de Rabo-bank aan de Stationsweg. De man had het één en ander gedronken. Op het moment dat hij de portemonnee in zijn handen had, kwam er een donkere jongen aanfietsen. Deze jongen griste de portemonnee uit zijn handen en fietste weg. Het slachtoffer kon geen signalement van de verdachte geven. En de portemonnee zaten een bankpasje, een rijbewijs, een paspoort en een geldbedrag van ongeveer 75.- Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Harlingerstraatweg. Men kwam binnen door verbreking van de achterdeur. Terwijl de bewoners boven lagen te slapen, werd de gehele woning doorzocht. Uit de woning werden een gouden horloge, twee bankpasje, een draagbare telefoon en antwoordapparaat en de contactsleutel van de auto weggenomen. De personenauto, een Toyota Starlett, kleur wit, voorzien van het kenteken SN-68-RP, die achter de woning stond, werd eveneens gestolen. De 87-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Dronrijp: diefstal
Van donderdag op vrijdag werden drie boottrailers, die geparkeerd stonden op een bedrijfsterrein aan de Harnzertrekwei, gestolen. De waarde van deze boottrailers bedraagt ongeveer 2330 euro. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Dronrijp heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272