Politie Gelderland-Midden

Hoekelumse verkrachtingszaak uit 2000 dankzij DNA onderzoek opgelost.


---
Ede, 19 juli 2002

Oude verkrachtingszaken
alsnog opgelost

Dankzij DNA sporen is de politie van Ede er in geslaagd de poging tot verkrachting in Bennekom van 11 juni 2000 alsnog op te lossen. Daarnaast lukte het een verkrachting in Ede op 24 februari 2002 op te lossen. Ook een zaak in Apeldoorn, van 24 april jongstleden bleek vermoedelijk te zijn gepleegd door een 19-jarige verdachte uit Ede. De man, die naar aanleiding van het Apeldoornse onderzoek door een politieman daar werd herkend, kon op 26 april in zijn woning worden aangehouden voor het feit in Apeldoorn. In het kader van het onderzoek werd een DNA profiel gemaakt.

Het opgemaakte DNA-profiel werd vergeleken met DNA uit de databank van het forensisch laboratorium in Rijswijk. Daaruit volgde een zogenoemde "match" met de zaak uit juni 2000 in Bennekom. Daar kon sporenmateriaal worden veilig gesteld, dat voldoende DNA materiaal bevatte voor de huidige bevindingen*. De verdachte heeft inmiddels een bekennende verklaring over Bennekom en Apeldoorn afgelegd. Ook bekende hij de verkrachting, die op 24 februari jongstleden in Ede is gepleegd. De man heeft tegen de politie gezegd veelal onder invloed van drugs gehandeld te hebben, waardoor hij zich daags na de feiten pas realiseerde wat er gebeurd was. De verdachte zit nog vast.

Bennekom
Op zondag 11 juni 2000 tussen 2.14 en 2.40 uur werd in een bossage langs de Edeseweg in Bennekom een 20-jarige vrouw uit Bennekom het slachtoffer van een poging tot verkrachting, dan wel feitelijke aanranding.

Ede
Op zondag 24 februari 2002 tussen 1.30 en 1.40 uur vond in Ede nabij de kruising Glindhorst/Lindenhorst een verkrachting plaats van een 17-jarige vrouw uit Ede.

Apeldoorn
Op woensdag 24 april omstreeks 1.30 uur werd een 19-jarige vrouw uit Apeldoorn verkracht.

De slachtoffers ondervinden nog steeds emotionele gevolgen van deze zaken. In alle drie de zaken heeft de verdachte geweld gebruikt. De verdachte was al gedagvaard door de rechtbank Zutphen voor de Apeldoornse zaak. De zaken uit Bennekom en Ede zullen bij die zaak worden gevoegd.

Voor vragen over het onderzoek in Apeldoorn kan contact worden opgenomen met de persofficier aldaar, dhr. J. Buttinger, telefoonnummer 06-53293360. Voor de onderzoeken in Ede en Bennekom kan gebeld worden met Harry Munniksma, telefoonnummer 0318 - 688221.


*Meer informatie over DNA-profielen en sporen is te vinden op het internet. Zie www.dnasporen.nl.
Harry Munniksma, 0318 - 688221