Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Vrijdag 19 juli 2002

Vlaanderen krijgt eerste Nationaal Park

Vlaanderen krijgt binnenkort een eerste volwaardig Nationaal Park. Dit aaneengesloten natuur- en bosgebied van bijna 6.000 ha situeert zich op het Kempens plateau, op het grondgebied van de gemeenten As, Dilbeek-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal en Genk.

Om het project de nodige wind in de zeilen te geven, gaf Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua de opdracht aan het Regionaal Landschap Kempen en Maasland om een 'Masterplan voor het Nationaal Park Hoge Kempen' op te stellen. Dit Masterplan werd door de minister aan de Vlaamse regering voorgelegd.

Een projectbureau onder leiding van de Limburgse Reconversiemaatschappij en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland zal instaan voor de coördinatie en de uitvoering van de verschillende delen van het project. In deze overlegstructuur zullen zowel ambtenaren, de sociale partners als de politieke verantwoordelijken van bij het begin nauw betrokken worden bij het hele proces.
Voor het projectbureau is een werkingskost van 240.000 Euro per jaar voorzien.

Daarnaast wordt ook vijf miljoen Euro besteed aan het stimuleren van natuurgericht toerisme, door de kwalitatieve verbetering van de toegangspoorten tot het Nationaal Park en de verbetering van de onthaalfunctie.
Voor de realisatie en de inrichting van de Bipool Eisden-Lanklaar dat zich moet ontwikkelen als de belangrijkste poort van het Nationaal Park Hoge Kempen, wordt een bedrag van 20 miljoen Euro aan middelen van de Limburgse Reconversiemaatschappij gereserveerd. De Bipool omvat een bezoekers- en veldstudiecentrum, hoogwaardige verblijfsaccomodatie en het Ecopolis-concept. Voor de realisatie van (onderdelen van) de Bipool zal zoveel mogelijk gezocht worden naar private investeringen.

Tot slot wordt ook geld vrijgemaakt voor de aankoop van enclave Molenberg. Het aankopen van deze enclaves is een opdracht van de Limburgse
Reconversiemaatschappij.

Indirect zal het Nationaal Park Hoge Kempen een toegevoegde waarde bieden aan de bestaande toeristische voorzieningen. Maar ook directe vormen van vermarkting zijn mogelijk. Het gaat hier ondermeer om het aanbieden van natuurarrangementen en ecolabels. Concreet is bijvoorbeeld een opmerkelijk betere bestemming van campings en hotels zeker mogelijk. Bovendien zal de internationale uitstraling van het Nationaal Park Hoge Kempen het groene imago van Limburg versterken.

Uit een Nederlands onderzoek naar geldstromen in en rond natuurparken blijkt duidelijk dat een dergelijk park een belangrijke economische impuls is voor de regio. Ondernemers in en uit sectoren als horeca, kleinhandel, verhuur en transport rondom de twee onderzochte Nederlandse Nationale Parken schrijven een aanzienlijk deel van hun omzet (30-70 %) en daarmee van de werkgelegenheid toe aan de aanwezigheid van het natuurgebied.
In het Nationaal Park Veluwezoom betreffen de opbrengsten uit het bos (houtverkoop e.d.) nog niet eens 20 miljoen Belgische frank op jaarbasis. In de recreatiesector rond het Nationaal Park wordt op jaarbasis 3,6 miljard Belgische frank (of 90 meuro) omgezet. Hierbij werd geen rekening gehouden met de indirecte effecten.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be