Vereniging Nederlandse Gemeenten

Rapport arbeidsinspectie onderstreept belang ziekteverzuim en preventie als eerste prioriteit van sociale partners in de sector gemeenten (19/7/02)

De aandacht voor arbeidsomstandigheden maakte bij gemeenten tot 2000 nog geen deel uit van het totale bedrijfsbeleid. Dit concludeert de Arbeidsinspectie op 19 juli 2002 in de eindrapportage van het Inspectieproject gemeenten; een onderzoek onder 550 gemeenten tussen 1996 en 2000. Volgens het College voor Arbeidszaken, de werkgeversorganisatie van gemeenten, onderstreept het rapport de juistheid van het feit dat werknemers en werkgevers in de sector gemeenten de laatste jaren de eerste prioriteit leggen bij de zorg voor de arbeidsomstandigheden en het terugdringen van het ziekteverzuim door preventie en reïntegratie.

Hoewel de instroom in de WAO in de sector gemeenten lager is dan in de marktsector, zijn sinds 2000 de sociale partners veel maatregelen overeengekomen voor een wezenlijke verbetering op dit terrein.

In het Arboconvenant van 2001 zijn concrete maatregelen opgenomen om de risicos van werkdruk, RSI, fysieke belasting en agressie en geweld terug te dringen. De maatregelen moeten leiden tot een vermindering van het ziekteverzuim met tenminste 1%.

In de CAO 2002-2003 is een uitgebreid en samenhangend pakket van maatregelen opgenomen dat moet leiden tot een daling van het ziekteverzuim. Kern van de aanpak van het ziekteverzuim is de betrokkenheid van alle partijen: politiek bestuur, P&O, de direct leidinggevende en de werknemer. In dat kader zijn afspraken gemaakt over een aanscherping van de wederzijdse rechten en plichten. Ook zijn afspraken gemaakt over voorlichting aan werkgever en werknemer om de bewustwording rondom het probleem te verbeteren. Om deze afspraken kracht bij te zetten zal het CvA zal, los van de afspraken met de bonden, zijn achterban benaderen.

De sociale partners zijn ook overeengekomen om minimumeisen te stellen aan het verzuimprotocol en aan de contracten met arbodiensten en reïntegratiebedrijven. Daarnaast zullen zij bevorderen dat gemeenten deelnemen aan het IZA-bedrijfszorgpakket, een project van de gemeentelijke ziektekostenverzekeraar IZA. Het pakket beoogd de oorzaken van ziekteverzuim in de beginfase aan te pakken en blijkt onder de tot nu toe deelnemende gemeenten zeer succesvol.

De sociale partners willen met de afgesproken maatregelen een trendbreuk in het ziekteverzuim realiseren. Om te meten of de maatregelen ook tot het gewenste doel van een lager ziekteverzuim leiden, worden de ontwikkelingen rondom ziekteverzuim, WAO en reïntegratie jaarlijks onderzocht middels een monitor. Op basis van deze monitor kunnen gemeenten hun eigen ziekteverzuim afmeten aan dat van vergelijkbare gemeenten.

De eerste resultaten van de inspanningen zijn reeds merkbaar, het ziekteverzuim dat jarenlang een stijgende tendens vertoonde, is in 2001 gestabiliseerd en in veel gemeenten licht afgenomen. Het CvA zal in samenwerking met de gemeenten en de bonden alles in het werk stellen om deze trendbreuk om te zetten in een substantiële daling van het ziekteverzuim. Hierbij vormen de constateringen en de conclusies van de Arbeidsinspectie een waardevolle bijdrage.