---

Ministerie van Defensie



---

Bevelhebbers Marine, Landmacht en Luchtmacht reiken prijs uit

19-07-2002

De bevelhebbers van de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Landmacht maakten vandaag (19 juli) in Nijmegen hun opwachting om het militaire gedeelte van de Vierdaagse officieel af te sluiten. In een traditionele ceremonie reikten zij een vaantje uit aan een negental detachementen van de Nederlandse Krijgsmacht die opgevallen zijn door geoefendheid, tenue, uiterlijk voorkomen en gedrag. De ceremonie vond vanmiddag plaats op het terrein Charlemagne te Nijmegen.

Elk jaar vormt de Interservice Beoordelings- en Controlecommissie zich namens de bevelhebbers een oordeel over de deelnemende militairen. Zij kijken welke detachementen het best tonen wat de Krijgsmacht anno 2002 verstaat onder teamgeest, discipline, collegialiteit en vakmanschap. Bij de marine werd het detachement Tamboer en Pijpers van het Korps Mariniers onder commando van sergeant Jetten eerste, bij de landmacht het 20 Bataljon Nationale Reserve onder commando van eerste-luitenant Van Seventer en bij de luchtmacht ten slotte de Groep Geleide Wapens onder commando van kapitein Spanjer.

De vierdaagse was voor veel deelnemers erg zwaar. Korparaal 1 (Klu) Michel van Ophuizen kan er dan ook niet meer om lachen. Sterker nog, tranen lopen over zijn wangen als hij zegt: "Dit was de eerste en ook gelijk de laatste keer dat ik mee doe." Hij is dan nog onwetend van het feit dat zijn detachement even later beloond zal worden met de bevelhebbersprijs. Wellicht dat dát veel goed maakt.