Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-07-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
vrijdagmiddag 19 juli 2002

Dagelijkse berichten

Groningen: dronken vechtersbaas aangehouden
De politie heeft vrijdagochtend op de Oude Ebbingestraat een 20-jarige man uit Groningen aangehouden. De man, die onder invloed van drank verkeerde, had zonder enige aanleiding drie mannen in een supermarkt aangevallen. In eerste instantie werd door deze mannen hierop niet gereageerd. Toen de mannen buiten kwamen, begon de stadjer wederom te vechten. Hierbij werd een fiets van een omstander vernield. Vervolgens is de verdachte door toegesnelde agenten aangehouden. De man gedroeg zich ook na zijn aanhouding zeer recalcitrant. Met gepast geweld wisten zij de vechterbaas onder controle te krijgen. De verdachte is ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: winkeldief blijkt illegaal te zijn.
Een 53-jarige man uit Armenië is vrijdagmiddag in de Herestraat aangehouden, nadat hij zich schuldig had gemaakt aan diefstal uit een drogisterij. Hij bleek flessen shampoo niet bij de kassa te hebben afgerekend. Daarnaast had de man nog andere goederen bij zich, die vermoedelijk uit andere winkels waren weggenomen. De verdachte bleek bij navraag illegaal te zijn en is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. De man is vervolgens in bewaring gesteld.

Heiligerlee: botsing met lesauto
Een 35-jarige man uit Groningen veroorzaakte vrijdagochtend op de Halteweg een botsing met een lesauto. De verdachte verleende geen voorrang aan de lesauto. De man reed direct weg na de aanrijding en plaatste zijn auto op de Eexterweg waarna hij te voet vertrok. In een woning aan de Essenlaan kon de verdachte worden aangehouden. Toen bleek dat hij vermoedelijk drugs had gebruikt werd een bloedproef van de man genomen. De man is na verhoor weggestuurd.

Delfzijl: jeugdige overlast veroorzakers in kraag gevat . De politie heeft afgelopen weken een groep van tien jongens, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, uit de wijk Noord in Delfzijl opgepakt. De jongeren hebben zich in het afgelopen half jaar regelmatig schuldig gemaakt aan vernielingen en kleine diefstalletjes in de wijk. In verschillende samenstellingen hield de club zich op bij een videotheek aan het Skagerrak. Daar werden ramen vernield en met graffiti leuzen op muren gekalkt. Ook bij verschillende sloopwoningen in de wijk en een school aan de Sont werden ramen vernield, terwijl bij een sporthal de regenpijp werd afgebroken. Door de jongens werd tevens ingebroken en gepoogd in te breken in kelderboxen aan de Kustweg, waarbij frisdrank en een fiets werd ontvreemd. Hierbij werd een van de jongens betrapt, waarna ook de andere daders konden worden achterhaald. Tijdens de verklaringen bleek dat enkele jongens uit de groep ook bij enkele woningen voor begeleid wonen aan de Kustweg binnen waren gedrongen, waar zij etenswaren en drank hebben weggehaald. De groep heeft zich langere tijden vervelend gedragen op en rond de hangplek aan de Skagerrak.

De politie heeft met de aanhouding 12 verschillende zaken kunnen oplossen. Van de 12 zaken bleek slechts in zes gevallen aangifte te zijn gedaan omdat de benadeelden in de veronderstelling waren dat de politie hier niets aan kan doen. Dankzij een heterdaad aanhouding en een enkele aangifte kwamen andere benadeelden als nog aangifte doen. De politie kan veelal slechts zaken aanpakken als ook aangifte is gedaan. De daders lopen daarna vanzelf een keer tegen de lamp.

Tegen de verdachten is proces verbaal opgemaakt. Vijf jongeren moeten zich bij de officier van justitie verantwoorden omdat zij vaker met de politie in aanraking kwamen. De vijf anderen zijn voorgedragen voor een HALT procedure.

Inlichtingen, afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (lokaal tarief)