Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 juli 2002

Dossier luchthaven Deurne:
Agalev blij dat ondertunneling Krijgsbaan niet beslist werd


Op de Vlaamse Regering werd vandaag GEEN beslissing genomen over het al dan niet ondertunnelen van de Krijgsbaan voor de luchthaven van Deurne. Er werd enkel akte genomen van de aanbevelingen uit het rapport van Ernst & Young terzake.

De komende zes maanden zal de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) in opdracht van de regering verkennende gesprekken voeren met eventuele privé-partners om uit te zoeken of een PPS-formule terzake eventueel mogelijk is (PPS = privaat-publieke samenwerking).

Maar dit onder strikte voorwaarden (zoals gesteld door de Inspectie van Financiën):


* de privé moet zeker de helft van de totale kost (37,35 miljoen euro) dragen, d.w.z. participeren voor minstens 750 miljoen in oude Belgische franken. De overheid zal in geen geval voor meer dan de helft participeren. De projectrisico's worden gelijk verdeeld.

* de in te brengen landingsrechten als mogelijke inkomsten moeten zodanig zijn dat deze investering binnen een redelijke termijn volledig wordt terugverdiend,

* eventuele privé-partners dienen een duurzaam belang aan te tonen in het project
AGALEV is blij dat de regering niet besliste tot ondertunnelen. Met de voorwaarden die nu gesteld worden inzake financiering van het project van een eventuele ondertunneling gekoppeld aan de rendabiliteit van de luchthaven, wordt de bal terug in het kamp gelegd van de privé. De rendabiliteit moet dus nog steeds bewezen worden.

Met de recente beslissing rond een rechtstreekse treinverbinding met de luchthaven van Zaventem enerzijds en de komende HST-verbinding anderzijds, is het quasi zeker dat deze rendabiliteit niet hard gemaakt kan worden.

In de tussentijd van zes maanden moet volgens de Groenen in uitvoering van het vorige luchthavenakkoord van maart 2000 ook werk gemaakt worden van het onderzoek naar alternatieve mogelijkheden.

Johan Malcorps, Ria Van Den Heuvel, Vlaamse volksvertegenwoordigers
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/