Voedingscentrum
Borstvoeding goed voor kind én moeder
Bij voorkeur zes maanden of langer aan de borst

19 juli

Brits onderzoek wijst uit dat het risico op borstkanker aanzienlijk vermindert als moeders hun kind langer de borst geven. Bekend was al dat borstvoeding bij kinderen het risico verkleint op allerlei ziekten, waaronder allergie. De uitkomsten van het onderzoek zetten het advies van het Voedingscentrum om babys gedurende zes maanden of langer borstvoeding te geven, extra kracht bij.

Voor een optimaal effect op de gezondheid zou elk kind minimaal zes maanden borstvoeding moeten krijgen. Het beschermende effect van borstvoeding neemt namelijk toe met de duur van de periode waarin borstvoeding wordt gegeven. In Nederland begint circa driekwart van de moeders met borstvoeding, maar een groot deel daarvan haakt na korte tijd af. Na een maand krijgt nog de helft van de babys volledig borstvoeding. Na drie maanden geldt dat voor één op de drie.

Moeders stoppen om uiteenlopende redenen met het geven van borstvoeding. Te weinig melk is een veelgehoorde reden. Toch zijn er slechts bij circa twee procent lichamelijke oorzaken waardoor het niet mogelijk is het kind de borst te geven. Ook haken moeders af omdat zij problemen ondervinden bij het aanleggen van de baby. Verder wordt het als moeilijk ervaren borstvoeding en werk te combineren.

In het najaar start het Voedingscentrum een campagne om vrouwen te stimuleren langer borstvoeding te geven. Deze campagne richt zich op zowel zorgverleners, moeders als de sociale omgeving. Belangrijk is dat borstvoeding weer gewoon gevonden wordt. Juist tegen het langer dan enkele maanden borstvoeding geven, wordt vreemd aangekeken.