IWI

Rechtmatigheid uitvoering sociale zekerheid achteruit

Rechtmatigheid uitvoering sociale zekerheidswetten door gemeenten gaat achteruit

De rechtmatigheid van de uitvoering van sociale zekerheidswetten door gemeenten zal voor het jaar 2000 ten opzichte van het jaar ervoor achteruitgaan. In 1999 werd 16,9 procent van de gemeenten gekort op de vergoeding die zij van het rijk krijgen om wetten als de Algemene bijstandswet (Abw) uit te voeren. Definitieve gegevens over het uitvoeringsjaar 2000 zijn in oktober 2002 bekend, maar informatie van de gemeenten zelf laat zien dat de uitvoering over het jaar 2000 verder is verslechterd. Deze verwachting spreekt de Inspectie Werk en Inkomen uit in het vandaag gepubliceerde 'Jaarverslag toezicht gemeenten en zelfstandige bestuursorganen 2001'.

Gemeentelijke sociale diensten krijgen een voorschot op de rijksvergoeding om de aan hen opgedragen uitvoering van sociale zekerheidswetten en regelingen uit te voeren. Is die uitvoering naar het oordeel van de Inspectie Werk en Inkomen in onvoldoende mate rechtmatig, dan kan zij besluiten de rijksvergoeding geheel of gedeeltelijk te weigeren en de reeds verstrekte rijksbijdrage terug te vorderen. De meeste van deze zogeheten financiële maatregelen over het jaar 1999 werden opgelegd omdat gemeenten verplichte onderzoeken, die bijvoorbeeld moeten uitwijzen of iemands uitkering terecht is stopgezet of wordt gecontinueerd, niet of niet op tijd verrichtten. Naast een achteruitgang van de rechtmatigheid laat ook het gemeentelijk beleid ten behoeve van de doeltreffendheid van de uitvoering van de sociale zekerheidswetten over het algemeen te wensen over. Gemeenten evalueren hun sociaal beleid zelden voldoende kritisch om een betere uitvoering in het vervolg mogelijk te maken. Jaarlijks is met de uitvoering van sociale zekerheidswetten en -regelingen een bedrag gemoeid van bijna zeven miljard euro.

Het Jaarverslag toezicht gemeenten en zelfstandige bestuursorganen 2001 is opgesteld door de voormalige directie Toezicht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds 1 januari is de directie Toezicht en het toezicht op gemeenten opgegaan in de Inspectie Werk en Inkomen.

Voor nadere toelichting kunt u contact opnemen met Geeske Wildeman (tel. 079-329 18 93 of 06- 109171 34). Het rapport 'Jaarverslag toezicht gemeenten en zelfstandige bestuurs-organen 2001' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079- 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl.

19 jul 02 18:00