Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden van strategisch naar operationeel plan

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking Mieke VOGELS keurde de Vlaamse Regering de krachtlijnen goed van het actieplan voor de uitbouw van de Vlaamse hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Dit plan betreft in feite de concrete operationalisering van het Strategisch plan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden, dat op 8 december 2000 goedgekeurd werd door de Vlaamse regering.

Verschillende Vlaamse ministers werkten mee aan de voorbereiding en de uitvoering van dit plan: er zijn acties voorzien op het vlak van onderwijs, beroepsopleiding, tewerkstelling, welzijn, geestelijke gezondheidszorg, sociaal-cultureel werk, sport en ontspanning.

Om het geheel in goede banen te leiden werden een reeks maatregelen getroffen en goedgekeurd. In de 5 gevangenissen van de pilootregio Antwerpen-Kempen zullen vanaf 1 september personeelsleden van de Vlaamse overheid instaan voor de beleidsmatige aansturing en opvolging van de hulp- en dienstverleningsprogramma's. Trajectbegeleiders van justitieel welzijnswerk zullen de individuele gedetineerden wegwijs maken in het aanbod, samen met hen een hulp- en dienstverleningstraject-op- maat uitstippelen en de uitvoering daarvan opvolgen.

Er is voorzien in voortdurende samenwerking en communicatie met de verschillende diensten van de gevangenissen. Er werd een gedragscode uitgewerkt waaraan alle medewerkers aan de Vlaamse hulp- en dienstverlening zich dienen te houden. Het geheel wordt voorbereid en opgevolgd in lokale 'planningsteams maatschappelijke dienstverlening'.

De federale minister van Justitie betuigde zijn instemming met het hele opzet.

De leden van de Vlaamse regering engageerden zich om verder mee te werken aan de stelselmatige uitbouw van het operationeel plan en de geleidelijke spreiding ervan naar alle Vlaamse gevangenissen.

Meer info: http:www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be