Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Decreet lokaal sociaal beleid principieel goedgekeurd

Op voorstel van Vlaams Welzijnsminister Mieke VOGELS heeft de Vlaamse regering het voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid principieel goedgekeurd. Het voorontwerp kan nu naar de SERV voor advies.

In het Vlaams Regeerakkoord zijn een aantal opties geformuleerd die aan de grondslag liggen van dit voorontwerp, met name de hervorming van het Sociaal Impulfonds en de introductie van het begrip 'sociaal huis'. In een aantal beslissingen heeft de Vlaamse regering al verder vorm gegeven aan deze opties. Zo werd het Sociaal Impulfsfonds (SIF) niet hervormd, maar opgeheven en werden de middelen van dat fonds overgeheveld naar het vernieuwde Gemeentefonds en het nieuwe Stedenfonds.

Vlaanderen wil ervoor zorgen dat de middelen die Vlaams en lokaal beschikbaar zijn voor welzijn en zorg, optimaal worden ingezet en resulteren in een coherent, democratisch en efficiënt lokaal sociaal beleid.

Hierbij wordt geopteerd voor een brede omschrijving van lokaal sociaal beleid vertrekkende van de grondrechten, zodat de lokale dynamiek aangemoedigd wordt en dwarsverbindingen gemaakt kunnen worden tussen het klassieke welzijnsbeleid en andere beleidsdomeinen (huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, minderhedenbeleid,.). Specifieke aandachtspunten in het decreet zijn tevens de toegang tot de sociale dienstverlening van gemeente en OCMW via één loket en een goede samenwerking van het lokaal bestuur met particuliere initiatiefnemers op vlak van welzijn.

Vanuit die optiek is het decreet opgebouwd rond 3 pijlers:


- het bevorderen van de samenwerking en afstemming tussen gemeente en OCMW, wat een belangrijke troef was van het SIF, door het introduceren van één lokaal sociaal beleidsplan dat als (deel)basis kan dienen voor alle andere plannen die gemeente en OCMW maken en waar ook de gesubsidieerde voorzieningen kunnen uit putten voor de planning en verantwoording van hun activiteiten;


- het verankeren van de coördinerende rol die lokale besturen vandaag in de feiten opnemen via netwerking met andere lokale actoren en de mogelijkheid creëren om die coördinerende rol verder te omschrijven of zelfs uit te breiden waar mogelijk en wenselijk (bijvoorbeeld met advies van het lokaal bestuur of lokaal overleg bij erkenning van nieuwe voorzieningen door Vlaanderen) via bijsturing van de sectorale regelgeving;


- het bepalen van de minimale voorwaarden waaraan een Sociaal Huis moet voldoen. De toegankelijkheid en bereikbaarheid van het aanbod van de sociale dienstverlening van gemeente en OCMW wordt aangeboden op één duidelijke, herkenbare locatie.

Het samen aanbieden van de sociale dienstverlening van OCMW en gemeente op één locatie werkt drempelverlagend en is minder stigmatiserend. Iemand die het 'Sociaal Huis' binnenstapt, kan er zijn pensioen aanvragen, info krijgen over kinderopvang of het bestaansminimum. Het samenbrengen van het OCMW- en gemeentepersoneel zal de hulpverlening beter coördineren. Ook kan zo de overheadkost verminderen zodat lokale besturen extra kunnen investeren in maatschappelijk werk.

Dit decreet is een kaderdecreet en dus een beginpunt, geen eindpunt. De operationalisering van dit decreet is dan ook ingebed in een actieplan waarbij visievorming en ervaringsuitwisseling van Vlaanderen, lokale besturen en organisaties uit het welzijnsveld centraal staan. Een expertengroep onder leiding van prof. Filip De Rynck adviseert de minister over die operationalisering en wordt in haar werk ondersteund door thematische werkgroepen die van start zullen gaan in september.

Studiedagen, ontmoetingsmomenten, een website (www.wvc.vlaanderen.be/lokaalsociaalbeleid) en een nieuwsbrief zorgen ervoor dat alle geïnteresseerden aan dit proces kunnen participeren. Binnen de Vlaamse administratie wordt er ook een cel lokaal sociaal beleid uitgebouwd die instaat voor de beleidsvoorbereiding, de ondersteuning van lokale besturen en de coördinatie van het beleid.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be