Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Doelgroep opleidingscheques verruimd

Op voorstel van Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat LANDUYT en Vlaams minister van Economie Jaak GABRIELS besliste de Vlaamse regering om doelgroep van de opleidingscheques te verruimen.

Situering

Op 4 februari 2002 lanceerde Jaak Gabriels in zijn bevoegdheid van Vlaams minister van Economie plechtig de opleidingscheques zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op 14 december 2001.

Met het initiatief van de opleidingscheques wilde de Vlaamse regering ondernemingen een alternatief bieden voor het - als achterhaald ervaren - direct economische steunbeleid. De klemtoon wordt verlegd naar een flankerend beleid gericht op de kritische succesfactoren van de Vlaamse economie, in casu de kwaliteit van het menselijk kapitaal.

Een opleidingscheque heeft een waarde van 30 euro, waarvan 15 euro betaald door de Vlaamse overheid en 15 euro door de ondernemer. Deze laatste bepaalt welke opleiding door zijn werknemers wordt gevolgd of hijzelf volgt bij welke opleidingsverstrekker.

Transport- en voedingssector treden toe

Tot op heden waren de transportsector en een groot deel van de voedingssector uitgesloten van het gebruik van de opleidingscheques. De reden hiervoor is het feit dat ervoor werd geopteerd om de opleidingscheques bij de Europese Commissie te catalogeren onder de De- minimismaatregel met het oog op de doorzichtigheid en de ruime toepassing ervan. Deze regelgeving maakt immers geen onderscheid naar grootte van de onderneming en naar soort van opleiding. De De-minimis sluit echter twee belangrijke sectoren uit, voeding en transport. Om de discriminatie tegen te gaan, werd een oplossing gezocht en gevonden. Vanaf 1 augustus 2002 zullen de ondernemingen die behoren tot de transport- en voedingssector cheques kunnen bestellen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een Europese Verordening (68/2001 van 12 januari 2001 betreffende de toepassing van art. 87 en 88 van het EG-verdrag), hetgeen betekent dat als voorwaarde wordt gesteld dat de opleidingscheques voor de transport- en de voedingssector enkel gebruikt mogen worden ter financiering van algemene opleidingen en van de eigenlijke opleidingskosten.

Ook de private opleidingsverstrekkers treden toe

Oorspronkelijk kwamen de private opleidingsverstrekkers zelf niet in aanmerking om cheques te kopen. Aangezien ook deze sector echter nood heeft aan levenslang leren, kunnen de private opleidingsverstrekkers vanaf 1 augustus 2002 zelf opleiding volgen bij een derde, erkende opleidingsverstrekker en met cheques betalen.

Andere aanpassingen

Met de wijziging van het besluit worden ook de verzilveringmogelijkheden van de opleidingsverstrekkers versoepeld. Uit de praktijk blijkt immers dat heel wat opleidingen reeds bij de inschrijving gefactureerd en betaald worden. Met de wijziging van het besluit wordt gesteld dat de opleidingsverstrekkers de gekregen cheques mogen verzilveren vanaf de aanvang van de opleiding en niet pas na het einde van de opleiding, zoals nu het geval is.

Tot slot, een stand van zaken

Op 17 juli 2002 hebben liefst 4.935 ondernemingen reeds 353.766 cheques besteld. Vooral in de sectoren bouw, handel en overige zakelijke dienstverlening scoren de opleidingscheques bijzonder goed. Haast 70% van de deelnemende ondernemingen zijn KMO's. 80% van de ondernemingen zijn opgericht gedurende de laatste vijf jaar. Gemiddeld worden tussen de 50 en 60 cheques per onderneming besteld.

persinfo : Myriam Rebahi, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be

persinfo : Mark VANLEEUW, woordvoerder van minister GABRIELS - tel. 02-553 12 33
e-mail: mark.vanleeuw@vlaanderen.be