Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

woningnood-woningnoder-woningnoodst

Utrecht, 19 juli 2002 - Bravo!! Wederom is er een record bereikt in de wachtlijsten voor studentenkamers! Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Niet alleen is de nood hoger dan ooit, ook het aantal steden waar een nijpend tekort is aan studentenhuisvesting stijgt. Door de invoering van de koppelingswet, de verminderde doorstroom, het toenemend aantal buitenlandse studenten, én het uitblijven van maatregelen, zullen nóg meer studenten op straat komen te staan.

De absolute winnaars blijken wederom Amsterdam en Utrecht te zijn, met wachttijden van 2 à 3 jaar. Met stip genoteerd is Groningen. Terwijl studenten in 2001 gemiddeld drie maanden moesten wachten, is deze wachttijd nu opgelopen tot 6 à 9 maanden, daarbij komt een stijging van 66% woningzoekenden. Ook Eindhoven met wachttijden oplopend tot 19 maanden, Rotterdam met inmiddels wachttijden van een jaar en Wageningen met 61 procent meer zoekenden, doen een inhaalslag. Al met al betekent dit dat er tienduizenden studenten wachten op een kamer.

De nood moet inmiddels alom bekend zijn, maar de politiek kiest er al jaren voor om de ogen te sluiten. De oplossingen werden vorig jaar al aangedragen door de LSVb. Zo moeten er meer woningen gebouwd worden, niet alleen voor studenten maar ook voor afgestudeerden zodat de doorstroom verbetert. De wet- en regelgeving rondom verhuur en bouw moet worden aangepast: huursubsidie moet worden toegekend aan onzelfstandige woonruimte en de particuliere kamermarkt moet gestimuleerd worden.

In plaats van deze maatregelen aan te grijpen, wordt het voor studenten alleen maar rampzaliger. Ook buitenlandse studenten kunnen geen woning vinden en studenten die uit pure noodzaak in onderhuur gaan, moeten daar vanaf 1september 140 euro per maand voor betalen. Door de combinatie van de 'koppelingswet' en falend overheidsbeleid, wordt de student dubbel gestraft. 'Met pijnlijke maatregelen voor studenten houdt de overheid voet bij stuk, maar op het terrein van de studentenhuisvesting laat zij na maatregelen te treffen', aldus voorzitter Noortje van der Meij.