---

Brieven aan de Kamer
---

Asbest op Nederlandse compund in Kaboel

19-07-2002

Op 17 juli jl. ben ik geïnformeerd over de aanwezigheid van witte asbest op het Nederlandse deel van de ISAF-compound te Kaboel die onder Duits beheer staat. In deze brief wil ik nader ingaan op de maatregelen die tot op heden zijn genomen ter bescherming van het Nederlands personeel op de compound.

Op 3 juli jl. is op de ISAF-compound te Kaboel nieuw grind gestort ter verharding van het looppad dat tussen de legeringstenten loopt. De aanwezige Hygiëne en Preventieve Geneeskundige (HPG-er) constateerde in dit vers gestorte grind verdacht lijkende witte plaatstukken variërend in grootte van circa 4 10 cm, die mogelijk asbest zouden kunnen bevatten. De HPG-er heeft aanstonds opdracht gegeven geen grind meer te storten en hij heeft de Nederlandse arts ter plaatse ingelicht. Een monster van het verdachte materiaal is opgestuurd naar een gespecialiseerd Nederlands laboratorium, waar is vastgesteld dat het om witte asbest in gebonden vorm gaat. Witte asbest is alleen gevaarlijk als het wordt ingeademd. Ook zijn de Duitse autoriteiten ter plaatse en via de Nederlandse liaison-officier te Potsdam geïnformeerd over de vondst.

De Senior National Representative (SNR) heeft het Nederlands personeel inmiddels geïnformeerd over de aanwezigheid van witte asbest. De militairen worden in de gelegenheid gesteld om familie en relaties op de hoogte te stellen van de situatie. Ook heeft de directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid de bonden op de hoogte gesteld van de situatie op de compound.

Tevens zijn de volgende maatregelen genomen:

De SNR is opgedragen het pad met onmiddellijke ingang af te dekken.

De Koninklijke landmacht heeft de opdracht gekregen om een ter zake deskundig ARBO-team naar de compound te sturen om door aanvullende metingen bevestiging te krijgen dat er geen gezondheidsrisico´s zijn voor het Nederlandse personeel.

Er wordt geregistreerd welk personeel aanwezig is geweest in de compound in de periode na 3 juli tot de datum waarop uitsluitsel is verkregen over de risico´s.

Indien de situatie daartoe aanleiding geeft, zal ik u ter zake nader informeren.

De Staatssecretaris van Defensie,

H.A.L. van Hoof

Gerelateerde pagina's * Witte asbest op Nederlandse compound in Kaboel

Nieuws Ministerie van Defensie