Centrum voor Arbeidsverhoudingen

VNO-NCW

'Afschaffen spaarloon mag niet tot looneisen leiden'

VNO-NCW vindt het "onbegrijpelijk" dat het CNV op het schrappen van de spaarloonregeling reageert met looneisen. "Werkgevers zijn er niet om de gevolgen van overheidsbeleid te compenseren."

Het nieuwe kabinet wil uit bezuinigingsoverwegingen de spaarloonregeling, die werknemers belastingvoordeel biedt, afschaffen. Volgens het CNV maakte de regeling begin jaren negentig deel uit van afspraken over een gematigde loonontwikkeling. Als de regeling wordt geschrapt, heeft dat ook gevolgen voor die afspraken, aldus de bond.

VNO-NCW begrijpt niet dat het CNV met looneisen komt "nu de loonkosten al veel te hoog zijn en een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid. We kunnen ons niet voorstellen dat koopkracht boven banen gaat bij het CNV."

De werkgeversorganisatie wil het eventueel schrappen van het spaarloon bekijken in relatie tot voorstellen voor een levensloopfaciliteit, ingrepen in de pensioensfeer en het schrappen van de lijfrenteaftrek. o 15-7-2002: 'Afschaffen spaarloon drijft lonen omhoog' (document) Persbericht van het CNV
o Dossier: Arbeidsvoorwaarden


---