Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering op 19/07/2002 goedgekeurd heeft. DEEL II.

DEEL II.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel twee besluiten goed tot vaststelling en indeling van de ambten in het buitengewoon onderwijs en tot vastlegging van een ambt met volledige prestaties in het buitengewoon secundair onderwijs. Het eerste besluit laat het gehele buitengewoon onderwijs per 1 september 2002 toe alle ambten van het paramedisch, medisch, sociaal, orthopedagogisch en psychologisch personeel in te richten. Het tweede besluit regelt de prestatieregeling in het buitengewoon secundair onderwijs. Het treedt in de plaats van een decretaal bekrachtigde omzendbrief ter zake. De 2 besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering definitief een omzendbrief goed betreffende de bekwaamheidsbewijzen en de weddenschalen in het secundair onderwijs vanaf 1 september 2002. De omzendbrief omschrijft drie soorten maatregelen: een actualisering en aanpassing aan de nieuwe reglementering, zoveel mogelijk afschaffen van regels die niet wezenlijk bijdragen om kwaliteitsvol personeel aan te werven, het doorvoeren van technische aanpassingen en de actualisering van de bijlagen met bekwaamheidsbewijzen en weddenschalen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed betreffende de organisatie van het voltijds secundair onderwijs. Het beoogt een actualisering en aanpassing van een gelijknamig besluit uit 1991 aan de meest recente ontwikkelingen.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit betreffende de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. De aanpassingen betreffen zowel de prestatieregeling van de leermeesters
levensbeschouwelijke vakken, de problematiek kinderverzorger en de maximale hoofdopdracht onderwijzer en kleuteronderwijzer, als de introductie van bijzondere pedagogische taken in het basisonderwijs. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het decreet Gelijke Onderwijskansen-I keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit goed betreffende het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs. De belangrijkste elementen zijn onder meer: het bepalen van het gewicht van de decretaal vastgelegde gelijkekansenindicatoren, het bepalen hoeveel aanvullende lestijden een punt oplevert, het nader invullen van de na te streven doelstellingen, het verder uitwerken van een zelfevaluatie door de scholen, en het introduceren van de decretaal vereiste
overgangsmaatregelen voor het schooljaar 2002-2003.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering definitief een omzendbrief aan de schoolbesturen en directeurs goed betreffende de maatregelen en wijzigingen in het buitengewoon basisonderwijs. De omzendbrief geeft toelichting bij de wijziging van de prestatieregeling van de leermeesters godsdienst, NCZ en cultuurbeschouwing, de tijdelijke vervangingen bij afwezigheid van titularis in de ambten van het paramedisch, medisch, orthopedagogisch, psychologisch en sociaal personeel, en de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie en wedertewerkstelling.


* * *

In de begeleidingscommissie voor het toezicht op de uitvoering van de economische boekhouding van de scholengroepen van het Gemeenschapsonderwijs werd op basis van het jaarverslag van het college van accountants geoordeeld dat maatregelen van interne controle nodig zijn om de boekhoudkundige werking van de scholengroepen te optimaliseren. De Vlaamse regering beslist daarom principieel tot uitbreiding van de taken van de begeleidingscommissie met het uitwerken van maatregelen van interne controle op de boekhoudkundige verrichtingen van de scholengroepen en het centrale niveau van het Gemeenschapsonderwijs en met het toezicht op de toepassing van deze maatregelen van interne controle. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de terugtrekking van de troepen van het Belgische leger uit Duitsland treft de Vlaamse regering principieel een aantal specifieke maatregelen zodat de scholen de personeelsleden die nog in Duitsland aanwezig zijn maximaal kunnen inzetten. Om de leerlingen dit laatste schooljaar (2002-2003) nog in de best mogelijke omstandigheden onderwijs te laten genieten, worden een aantal bepalingen inzake reaffectatie en wedertewerkstelling voor dat schooljaar aangepast en/of buiten werking gesteld. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. De Vlaamse regering neemt tevens kennis van de reeds onderhandelde omzendbrief betreffende die maatregelen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de kiesprocedure goed voor de Raad van het Gemeenschapsonderwijs.


* * *

De Vlaamse regering keurt het profiel en de functiebeschrijving goed voor de selectie van een contractuele afgevaardigd-bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs.


* * *

Eind vorig jaar keurde de Vlaamse regering de beheersovereenkomsten goed met het Orpheus-instituut in Gent en PARTS in Brussel. De beheersovereenkomsten gelden voor een periode van 5 jaar. Nu beslist ze beide elk 50.000 euro extra aan bijkomende middelen toe te kennen.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 15 april 1958 houdende bezoldigingsregeling van onderwijzend personeel en daarmee gelijkgesteld personeel van het Ministerie van Openbaar Onderwijs. De aanpassing zorgt ervoor dat dagen die worden gepresteerd in het onderwijs met beperkt leerplan - onderwijs voor sociale promotie en/of deeltijds kunstonderwijs - als volwaardige diensten worden meegeteld alsof ze gepresteerd zouden zijn in het onderwijs met volledig leerplan.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering opnieuw principieel een besluit goed betreffende verlof wegens moederschapsbescherming voor de personeelsleden van het onderwijs. Het regelt de toestand van de vrouwen tijdens de periode van zwangerschapsverlof en borstvoeding. Parallel met de regeling in de privé- sector worden de tijdelijke en contractuele personeelsleden die niet door een beroepsziekte bedreigd worden, betaald door het ziekenfonds. Vastbenoemde personeelsleden hebben recht op doorbetaling van de wedde of weddentoelage. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De procedure voorzien in artikel 40, 2 van de gecoördineerde wetten op de Rijkscomptabiliteit tot vordering van het voorlopig visum van het Rekenhof op eigen verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering wordt opgestart om te kunnen overgaan tot betaling van de eerste en tweede schijf van de subsidies voorzien in het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2001 houdende toekenning van projectsubsidies aan de centra voor leerlingenbegeleiding.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering definitief een omzendbrief goed die een nieuw stelsel van bekwaamheidsbewijzen en weddenschalen vastlegt voor de centra voor leerlingenbegeleiding vanaf
1 september 2002. De omzendbrief voert een aantal vereenvoudigingen en een versoepeling van de inzetbaarheid van het personeel in.


* * *

In het kader van het ICT-infrastructuurprogramma voor het schooljaar 2002-2003 beslist de Vlaamse regering principieel tot toekenning van middelen aan de scholen om zich uit te rusten met computertechnologie en educatieve software en om hun leerkrachten hiermee vertrouwd te maken. Het ICT-infrastructuurprogramma is de structurele verderzetting van het tijdelijke PC/KD-project. Dit subsidiebesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot eerste verdeling van een provisioneel krediet om uitvoering te kunnen geven aan een algemene regel van CAO VI. Die bepaalt dat voor de contractuele personeelsleden betaald met de werkingsmiddelen de nodige middelen worden ingeschreven om eenzelfde loonsverhoging te realiseren als voor de personeelsleden betaald door het departement Onderwijs. Eveneens wordt aan het Gemeenschapsonderwijs een voorschot inzake werkingsmiddelen voor het schooljaar 2002-2003 toegekend.


* * *

De Vlaamse regering geeft toelating voor de programmatie van de specifieke structuuronderdelen TSO Topsport in de tweede en derde graad aan het KA Mortsel en van het specifieke structuuronderdeel ASO Wetenschappen - Topsport aan het KA Leuven.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten wijzigt de Vlaamse regering definitief het aanwendingspercentage voor het urenpakket dat aan de opvangcentra wordt toegekend. Het stijgt van 93,5% naar 100%. Dit moet de werkdruk verminderen en het pedagogisch comfort en de kwaliteit van het werk verhogen.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel een besluit tot vaststelling van de gelijkwaardigheid van bepaalde bekwaamheidsbewijzen van godsdienstige of ideologische aard met de vereiste of voldoend geachte bekwaamheidsbewijzen in de door Vlaanderen gesubsidieerde vrije onderwijsinstellingen. Het komt neer op het invoeren van technische verbeteringen en het opnemen van nieuwe benamingen. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties en inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel sommige aspecten van de regelgeving betreffende de bezoldiging van personeelsleden die een onvolledige opdracht in het onderwijs met volledig leerplan combineren met een onvolledige opdracht in het onderwijs voor sociale promotie of met beperkt leerplan. Het besluit strekt ertoe een aantal anomalieën inzake bezoldiging en anciënniteitberekening op te heffen m.b.t. personeelsleden die opdrachten combineren in verschillende leerplannen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Aangezien door het niet betalen van de in de wetgeving voorziene financiële middelen de werking van de centra voor volwassenenonderwijs dermate in het gedrang komt dat voor de betrokken besturen en voor de Vlaamse overheid een ernstig nadeel ontstaat, beslist de Vlaamse regering op haar eigen verantwoordelijkheid om van het Rekenhof een visum onder voorbehoud te vorderen.


* * *

De Vlaamse regering keurt de programmaties in het onderwijs voor sociale promotie goed. Het betreft hier niet-vrije programmaties, met name programmaties van nieuwe studiegebieden (secundair onderwijs) en van nieuwe categorieën of afdelingen (hoger onderwijs).

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering verlengt de samenwerkingsovereenkomst tussen het departement Onderwijs en het departement Leefmilieu en Infrastructuur inzake natuur- en milieueducatie (NME) voor de periode 01/09/2002 - 31/08/2003. De overeenkomst voorziet onder meer in de tewerkstelling van gedetacheerde leerkrachten bij de NME- cel van Aminal te Brussel, het NME-centrum 'De Helix' te Grimminge, het NE-centrum 'De Vroente' te Kalmthout en het VB-centrum 'De Otter' te Woumen.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Renaat LANDUYT, en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

In het actieplan "Een leven lang leren in goede banen" kreeg een werkgroep de opdracht een operationeel kader uit te werken voor de erkenning van verworven competenties. Eerder dit jaar al keurde de Vlaamse regering het advies van de werkgroep goed. Na advies van de Vlaamse Onderwijsraad en de SERV keurt de Vlaamse regering nu de krachtlijnen inzake erkenning van verworven competenties en de voorgestelde prioritaire projectenonderwerpen goed. Deze projecten zullen nu door de werkgroep in een open projectoproep worden gegoten.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering machtigt de bevoegde minister formele onderhandelingen aan te vatten met Nederland met het oog op het sluiten van een verdrag inzake de Vlaams- Nederlandse samenwerking op het gebied van de accreditatie van opleidingen in het hoger onderwijs.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Het voorontwerp van decreet houdende instemming met de avenant aan het samenwerkingsakkoord rond sociale economie tussen de drie gewesten en de Duitstalige Gemeenschap wordt principieel goedgekeurd. Hiermee wordt de financiële continuïteit verzekerd van het samenwerkingsakkoord dat op 4 juli 2000 werd bekrachtigd. Dit samenwerkingsakkoord maakt dat de gezamenlijke inspanningen voor de ontwikkeling van de sociale economie vanuit de verschillende beleidsniveaus mogelijk blijft. Op die manier wordt de goede werking van onder meer de sociale werkplaatsen en arbeidszorg, invoegbedrijven, adviesbureaus en de buurt-en nabijheidsdiensten ook in 2002-2004 verzekerd. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse regering eind maart definitief het ontwerpdecreet inzake de afsplitsing van de commerciële activiteiten van de VDAB goed. Het voorziet in de oprichting van twee vennootschappen: een vennootschap met sociaal oogmerk naar privaat recht, kortweg "Werkholding", en een nv naar privaat recht, zijnde "T-Groep". Het decreet werd eind juni door de Vlaamse regering bekrachtigd. Vandaag beslist ze tot oprichting en vaststelling van het statuut en de organisatie van de beoordelingscommissie van de Werkholding. De beoordelingscommissie zal de bevoegde minister adviseren over de samenstelling van de raad van bestuur en van het dagelijks bestuur van deze vennootschap.


* * *

De Vlaamse regering keurt de statuten en organisatie goed van de beoordelingscommissie van de vennootschap VSO Werkholding, de moedermaatschappij van de commerciële diensten van de VDAB. De beoordelingscommissie zal de Vlaamse minister bevoegd voor Werkgelegenheid adviseren over de samenstelling van de raad van bestuur en van het dagelijks bestuur van deze vennootschap. In deze beoordelingscommissie zullen zetelen: Lutgart Van den Berghe, directeur externe relatie Vlerick Leuven en Gent (voorzitter); Kaat Leus, Expert Beleidsraad Federale Overheidsdienst Personeel en Organisatie en Eddy Ringoir, director Public Services & Public Enterprises bij KPMG Consultants.


* * *

De Vlaamse regering keurt de 7 geselecteerde onderzoeksprojecten in het kader van het "Strategisch Arbeidsmarktonderzoek in Vlaanderen - VIONA 2002" goed. Vijf beleidsthema's kregen hierbij prioriteit: (1) levenslang leren, (2) activerend arbeidsmarktbeleid, (3) ontwikkeling in arbeidsmarktorganisatorisch en HRM- beleid, (4) de werking van de arbeidsmarkt en zijn instituties, en (5) arbeidsmarkt en maatschappelijke dwarsverbindingen.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot uitvoering van het VESOC- actieplan 2002 "Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit". Dit actieplan is erop gericht een geheel van acties en maatregelen te ondernemen die zorgen voor een vlottere doorstroom van werkzoekenden uit de kansengroepen naar de arbeidsmarkt. Voor de realisatie van dit actieplan wordt 3,84 miljoen euro uitgetrokken. Met dit budget wil de Vlaamse overheid bedrijven subsidiëren die projecten opstarten die de diversiteit op de werkvloer bevorderen. Het actieplan geeft hiermee invulling aan de effectieve non-discriminatie op de werkvloer.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot uitvoering van het actieplan gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Dit actieplan wordt uitgevoerd in het kader van de Europese Richtsnoeren. Voor de uitvoering van dit actieplan wordt 1,73 miljoen euro vrijgemaakt.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal protocollen goed waarbij 17 voltijdse sectorconsulenten worden toegewezen aan volgende sectoren: textielsector (4 consulenten), de sector kleding & confectie (2 consulenten), de sector Vlaamse Kusthavens (1 consulent) en de sector van de uitzendarbeid (4 consulenten), de sector van het bezoldigd personenvervoer (1 consulent), de groensectoren (2 consulenten), de sector metaal/bedienden (3 consulenten). De sectorconsulenten worden ingezet om enerzijds de knelpuntberoepen te bestrijden en anderzijds de arbeidsmarktdeelname van kansengroepen (vrouwen, allochtonen, laaggeschoolden,.) te verhogen.


* * *

De Vlaamse regering keurt een samenwerkingsakkoord goed tussen het Vlaams Gewest, het Waals Gewest, de Franse Gemeenschapscommissie en het sectorfonds van de Horeca omtrent de ontwikkeling van een taalopleidingsproduct in de sectoren Horeca en Toerisme. De bedoeling is taalopleidingsmateriaal in de vorm van een CD-ROM, DVD en internetapplicatie te ontwikkelen voor personen die onthaalfuncties in het toerisme of in de horeca uitvoeren. Het product zal als zelfstudiemateriaal kunnen gebruikt worden en zal daarnaast ook ter beschikking staan van de betrokken beroepsopleidingen. De verschillende overheden willen hiermee tegemoet komen aan de behoefte aan ondersteunend taal- en
opleidingsmateriaal voor mensen die een job uitoefenen in de sectoren Horeca en Toerisme - twee sectoren waar meertaligheid een onmiskenbare en noodzakelijke troef is.


* * *

De Vlaamse regering verleent eervol ontslag aan de heer Urbain Claeys als administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen met ingang van 1 januari 2003. De bekendmaking van de vacature en de selectie van zijn opvolger gebeurt via Jobpunt Vlaanderen.


---
einde deel II

---