Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Westelijk Halfrond Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 19 juli 2002 Behandeld Lisette den Breems
Kenmerk DWH/ZM-136/02 Telefoon ++31 (0)70 348 5375
Blad /1 Fax ++31 (0)70 348 5748

Bijlage(n) E-Mail lc-den.breems@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Koenders over het losgeld voor de ontvoerde bioloog Roelant Jonker
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over het losgeld voor de ontvoerde bioloog Roelant Jonker. Deze vragen werden ingezonden op 20 juni 2002 met kenmerk 2010211750.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over het losgeld voor de ontvoerde bioloog Roelant Jonker

Vraag 1

Is het waar dat er voor de vrijlating van de in Colombia ontvoerde bioloog Roelant Jonker duizenden euro's losgeld zijn betaald?

Antwoord

De familie van Roelant Jonker en het project waar hij in Colombia zijn afstudeeronderzoek deed, hebben gezamenlijk -voor zover bekend- rond de US $ 6.500,- betaald ten behoeve van de vrijlating van de heer Jonker.

Vraag 2

Is het tevens waar dat er geruime tijd is verstreken tussen het betalen van het losgeld en de vrijlating van de heer Jonker?

Antwoord

Tussen de betaling van het losgeld en de daadwerkelijke vrijlating zijn ongeveer twee maanden verstreken.

Vraag 3

Hoe beoordeelt u het feit dat er in dit geval (en in voorgaande gevallen) sommen losgeld zouden zijn betaald terwijl de Nederlandse regering officieel een beleid van niet betalen voorstaat?

Antwoord

In het geval van Roelant Jonker is door de Nederlandse overheid geen losgeld betaald noch is er sprake van betrokkenheid bij de overhandiging hiervan.

Het feit dat de Nederlandse overheid zelf een beleid van niet-betalen van losgeld bij ontvoeringen voorstaat en dit beleid ook consequent ten uitvoer brengt, impliceert niet dat het familieleden -zoals in het onderhavige geval- verboden kan worden betalingen te doen ter vrijlating van hun dierbaren.

Vraag 4

Kunt u aangeven wat verstaan dient te worden onder "facilitair optreden" van de Nederlandse regering en wat de specifieke rol van de Nederlandse vertegenwoordiging in Colombia was in deze zaak?

Antwoord

Facilitair optreden kan gezien worden als een onderdeel van consulaire belangenbehartiging zoals gegeven wordt aan een Nederlander in problemen in den vreemde, indien deze dat wenst.

In het geval van Roelant Jonker is het Ministerie van Buitenlandse Zaken door de ouders verzocht om -voor zover mogelijk- bemiddelend op te treden in de contacten tussen hen en hun zoon. Er is daarop door de Nederlandse ambassade te Bogotá contact gelegd met het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK), waarbij de laatste bereid werd gevonden medicijnen en brieven bestemd voor Roelant Jonker aan hem te laten overhandigen. Ook is er op regelmatige basis contact geweest met de persoon die namens het project de onderhandelingen voerde met de ontvoerders.

Voorts heeft de Nederlandse ambassade in Bogotá op het moment dat de familie aangaf hieraan behoefte te hebben de Colombiaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van de ontvoering.

Na de vrijlating van Roelant Jonker is een ambassademedewerker naar Medellin afgereisd om hem te vergezellen naar Bogotá, alwaar hem in afwachting van zijn vertrek naar Nederland onderdak is verleend door de Nederlandse ambassadeur.

Er is gedurende vrijwel de gehele periode gebruik gemaakt van de ontvoerings-deskundigheid van de KLPD voor advies.

Vraag 5

Wat is het beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van het aangaan van contacten met leden van de Fuerzas Armadas Revolucionarias Colombia (FARC), mede in het licht van het besluit deze organisatie op de zwarte lijst van de EU te plaatsen?

Antwoord

De Nederlandse regering gaat geen contacten aan met leden van de FARC. Mocht in een hernieuwd vredesproces een beroep op de EU worden gedaan, dan zal deze positie worden heroverwogen.

Vraag 6

Bent u van plan het beleid van "niet betalen" actief vorm te gaan geven en u voorts in de daarvoor geëigende internationale fora in te zetten voor een coherent beleid ten aanzien van de Colombiaanse "ontvoeringindustrie"?

Antwoord

Nederland heeft een beleid van "niet betalen" en draagt die mening uit in de daarvoor geëigende internationale fora.


Kenmerk

Blad /1

===