NPM Capital NV

19 juli 2002, Amsterdam

Investeerders nauwer betrokken bij bedrijven
De belangrijkste factor voor waardecreatie zal de komende tijd de stijging van de bedrijfsperformance zijn. Dit vraagt om een duidelijke strategie, die rekening houdt met de tegenwoordig snel veranderende marktomstandigheden. Voor professionele investeerders betekent dit een steeds intensievere begeleiding van bedrijven waarin ze participeren. Dit was een van de conclusies op de onlangs in Athene gehouden jaarbijeenkomst van de EVCA, de European Venture Capital Association.

De Europese venture capitalists hebben in 2002 nog nauwelijks geïnvesteerd en richten zich intensiever op het beheer van de bestaande portefeuille. Dit geldt ook voor NPM Capital dat zich in het eerste halfjaar op het investeringsvlak heeft beperkt tot vervolginvesteringen en waar ook de trend zichtbaar is dat de situatie bij veel participaties om intensievere contacten vraagt. Internationaal is trouwens de tendens waarneembaar dat professionele fonds-investeerders hun investeringen over minder bedrijven spreiden, teneinde door de grotere stake meer invloed te kunnen uitoefenen.

Opvallend is verder dat in het afgelopen jaar de helft van het in Europa nieuw voor participaties beschikbaar gestelde kapitaal bestemd is voor buy-outs.
Toch is de Europese buy-out markt zowel in aantal als bedrag over 2001 gedaald. De gemiddelde grootte per transactie nam echter toe. De UK blijft de belangrijkste buy-out markt. In Duitsland zijn alleen een paar megadeals gedaan. In de Mittelstand zijn er weinig transacties. In Frankrijk afname door economische onzekerheid. Het bedrag aan high tech investeringen is in 2001 met 38% afgenomen ten opzichte van 2000. Meer informatie vindt u op de website van de EVCA