NPM Capital NV

19 juli 2002, Amsterdam

Afscheid van participaties op logisch moment

In de afgelopen maanden heeft NPM Capital afscheid genomen van een drietal participaties: spellen- en puzzelproducent Hausemann en Hötte (een participatie van NPM Capital sinds 1973), machinefabrikant PMB Beheer (participatie sinds 1992) en franchiseorganisatie Hypotheek Visie Centrale (participatie sinds 1995). In alle gevallen viel het afscheid op een moment dat de onderneming via een management buy-out een duidelijk nieuwe fase van haar bestaan in gaat. Kortom, een logisch moment.

Het in Amsterdam gevestigde Hausemann en Hötte was van de drie dus de oudste participatie. Het bedrijf is onder meer bekend van de merken Jumbo, Falcon en Lorenz. In 1973 was het nog een echt familiebedrijf en vele jaren heeft NPM Capital de familie ondersteund in het proces van geleidelijke professionalisering van de onderneming. Sinds enkele jaren maakt de familie echter geen deel meer uit van het management. Toen een potentiële koper, die de toekomststrategie van het management onderschreef, zich meldde, was het voor de familie en NPM Capital een logisch moment afscheid te nemen.

Hetzelfde geldt min of meer voor PMB Beheer, een in Eindhoven gevestigd bedrijf (met een tweede vestiging in Richmond, Virginia, VS) dat actief is met het ontwerpen, vervaardigen en verkopen van tabaks- en verpakkingsmachines. Hier heeft een interim-directeur een nieuwe strategische fase van de onderneming voorbereid, waarna hij in de gelegenheid werd gesteld een management buy-out te realiseren.

De beheermaatschappij van A.A.P.J. (Anton) Vanden Bol, de algemeen directeur van Hypotheek Visie, heeft alle aandelen verworven van Hypotheek Visie Centrale. Daartoe zijn de belangen overgenomen van NPM Capital en NIB Capital. De transactie volgt op een periode van ingrijpende verandering en vernieuwing van de organisatie. De komende tijd is de strategie erop gericht de organisatie verder uit te bouwen en te investeren in de positionering in de markt. Anton Vanden Bol: In de afgelopen jaren hebben wij veel steun gehad van onze aandeelhouders NIB Capital en NPM Capital. In de komende fase zullen we ons meer richten op partners in de commerciële strategie. Onze inspanningen zullen erop gericht zijn van Hypotheek Visie een leidend A-merk te maken in de distributie van financiële diensten met producten van gerenommeerde aanbieders en zelfontwikkelde producten.