Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Vier Syntra-opleidingscentra erkend

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Economie Jaak GABRIELS vier opleidingscentra voor vorming van zelfstandigen en KMO erkend. Voor het VIZO- centrum in Brussel werden bijzondere maatregelen uitgewerkt.

Retro-acta

Eind vorig jaar legde de Vlaamse regering de nieuwe erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden vast voor de centra voor vorming van zelfstandigen en KMO. Om erkend en gesubsidieerd te kunnen worden, moeten centra onder meer opgericht zijn in de vorm van een vzw en moeten zij minimaal 100.000 cursusuren organiseren. De statuten moeten worden goedgekeurd door de voogdijminister van het VIZO, zijnde de Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel en Huisvesting, Jaak Gabriels.

Deze nieuwe voorwaarden hadden de bedoeling te komen tot een schaalvergroting bij de VIZO-centra. Vroeger waren er 15 centra voor de vorming van zelfstandigen en KMO, met in het totaal 22 lesplaatsen in Vlaanderen en Brussel. Elk centrum had zijn eigen troeven, maar was tegelijk ook beperkt in haar mogelijkheden. Door het feit dat het basispakket aan opleidingen in elk centrum ongeveer gelijk was, leidde dit soms zelfs tot onderlinge concurrentie en inefficiënties.

Naar een prestatatiegerichte fusie-operatie

Door een fusie van vzw's werd het aantal centra in Vlaanderen herleid tot vier waardoor hun schaalgrootte werd geoptimaliseerd. De opleidingscentra opereren voortaan onder de gemeenschappelijke naam 'Syntra' en hebben de ambitie om zich verder te ontplooien tot regionale draaischijven van ondernemerschap. Hun subsidies zijn voortaan afhankelijk van de resultaten. Hoe groter het aantal leerlingen en het aantal georganiseerde projecten, hoe hoger de subsidie. Dit zal de centra stimuleren om prestatiegericht en efficiënt tewerk te gaan.

Vier centra erkend

Concreet erkende de Vlaamse regering de vzw's 'Syntra West', 'Syntra Midden-Vlaanderen', 'Syntra Provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant' en 'Syntra Limburg'. Het Brusselse centrum blijft voorlopig erkend op basis van de oude reglementering omdat een reeks audits vragen heeft opgeworpen over de levensvatbaarheid van het centrum.

Met het oog op een eventuele definitieve erkenning keurde de Vlaamse regering alvast een aantal bijzondere maatregelen goed die het voortbestaan van het centrum zowel op korte als lange termijn moeten garanderen. Zo moet er een business- en financieel plan worden opgemaakt, samen met het VIZO, om het centrum opnieuw een reële overlevingskans te bieden. Bovendien moeten waar mogelijk samenwerkingsakkoorden worden afgesloten met de andere Syntra. Voor het einde van dit jaar spreekt de Vlaamse regering zich uit over een definitieve erkenning.

info : Mark VANLEEUW, woordvoerder van
minister GABRIELS - tel. 02 553 12 33
e-mail: mark.vanleeuw@vlaanderen.be