---


---

Ministerie van Defensie



Luchtmacht en marine bij s werelds grootste vliegshow

15-07-2002

Vliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht zijn dit weekeinde aanwezig bij de Royal International Air Tattoo in Groot Brittannië. Aan dit grootste luchtvaartevenement ter wereld doen 450 toestellen mee uit 35 landen. De Royal International Air Tattoo wordt iedere twee jaar georganiseerd door het Royal Air Force Benevolent Fund op de vliegbasis Fairford. De opbrengst van het evenement zaterdag (20 juli) en zondag (21 juli) komt ten goede van het sociale fonds voor (oud) militairen van de Britse luchtmacht en hun familieleden.

De Koninklijke Marine stuurt dit jaar een P-3C Orion voor de static show van de Royal Air Tattoo. De luchtmacht neemt aan deze static show deel met een AH-64D Apache, twee F-16s, een Fokker 50 en een Fokker 60. De demoteams van de luchtmacht die met F-16 en PC-7 vliegen, zijn tijdens de acht uur durende vliegshow in de lucht te bewonderen.

Afgezien van de Nederlandse demoteams, nemen ook verschillende andere demoteams deel aan de Royal International Air Tattoo. Dit jaar gaat het om de Red Arrows en Blue Eagles uit Groot Brittannië, de Franse Patrouille de France (alleen zondag), Los Halcones uit Chili, de Italiaanse Frecce Tricolore, Patrouille de Suisse uit Zwitserland en het Spaanse team Patrulla Guila. De Royal International Air Tattoo kent iedere keer ook enkele bijzondere themas. Dit jaar is er speciale aandacht voor het regeringsjubileum van de Britse koningin Elisabeth II, het geïntegreerde optreden van allerlei typen vliegtuigen en er is onder de titel Salute to Bomber Crews in zowel de vliegshow als static show ruimte gereserveerd voor bommenwerpers uit oost en west, uit verleden en heden. Speciaal voor dit onderdeel vliegt een B-2 stealth-bommenwerper tijdens een missie van de V.S. even langs de vliegbasis Fairford.

De Britse vliegbasis Fairford ligt ten Westen van Londen halverwege de weg naar Cardiff. De basis is zowel op 20 als 21 juli open voor publiek van half acht s morgens tot negen uur s avonds. De entreeprijs van het evenement komt ten goede van het Royal Air Force Benevolent Fund. (foto: Koninklijke Luchtmacht)

Meer informatie over de Royal International Air Tattoo via www.rafbfe.co.uk