Korps: Friesland, plaats: Friesland 20-07-2002
Politieberichten van 19 /7 (13.00 uur) t/m 20/7 (11.00 uur)

Franeker: dodelijke steekpartij
Zaterdag omstreeks 02.50 uur werd gemeld dat er een vechtpartij plaatsvond bij een horecagelegenheid aan de Hofstraat in Franeker. Ook zou er met een mes gestoken zijn. Ter plaatse werden vier gewonden aangetroffen, waarvan drie ernstig. De gewonden zijn, een 27-jarige man uit Franeker, een 38-jarige man uit Dongjum, een 35-jarige inwoonster uit Franeker en een 26-jarige inwoner uit Franeker. De gewonden zijn overgebracht naar het MCL-Zuid in Leeuwarden. De 35-jarige inwoonster uit Franeker is onderweg naar het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken. De 27-jarige inwoner van Franeker kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De andere twee gewonden zijn opgenomen. In verband met deze vechtpartij werden twee verdachten aangehouden, beiden 34-jarige inwoners van Franeker. De ene verdachte werd aangehouden op de Zuiderkade en had een mes in zijn bezit. Dit mes werd in beslag genomen. De andere werd aangehouden op de Hofstraat. De toedracht van deze vechtpartij c.q steekpartij is nog niet duidelijk. Op het lichaam van de vrouw zal sectie worden verricht. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Lemmer: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een personenauto aan de Gemini. Door forceren rechterportier kon men in de auto komen. Ontvreemd een radio/cd-speler. Aangifte werd gedaan door een 68-jariege inwoner van Lemmer.

Lemmer: diefstal uit auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een personenauto aan de Pollux. Door het forceren van het linkervoorportierslot kon men een autoradio wegnemen Aangifte werd gedaan door een 19-jarige inwoonster van Lemmer.

Gorredijk: straatroof
Vrijdag omstreeks 12.05 uur pinde een 53-jarige inwoonster van Gorredijk bij een pinautomaat aan het Hofland. Op het moment dat zij het geld uit de automaat wilde nemen, werd zij opzij geduwd door een blank manspersoon, leeftijd ongeveer 25 jaar met een tenger postuur. Deze man pakte het geld en verdween.

Leeuwarden: diefstal uit auto en aanhouding verdachte Vrijdag omstreeks 14.00 uur werd ingebroken in een personenauto aan de Sixmastraat. Dit werd gezien door de eigenmaar van de auto. De dader liep weg achtervolgd door de eigenaar. Deze kon de dader niet aanhouden. Met verkregen signalement werd even later de dader, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden in de Vegelingbuurt in de bosjes. Gegevens eigenaar niet bekend en de verdachte overgebracht naar bureau. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

rijden onder invloed

-Vrijdag omstreeks 16.35 uur werd een 31-jarige inwoner van Surhuisterveen gecontroleerd op de Rijksstraatweg onder Jistrum. Op bureau blies hjij 260 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Kort-Om. -Zaterdag omstreeks 00.19 uur werd een 19-jarige inwoner van Sint Annaparochie gecontroleerd op de Hemmenwei te Berlikum. Op bureqau blies hij 370 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Kort-Om. -Zaterdag omstreeks 1.17 uur werd een 25-jarige inwoner van Boelenslaan gecontroleerd op de Buorren te Houtingahage. Op bureau blies hij 443 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Kort-Om.
-Zaterdag omstreeks 1.35 uur werd een 30-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd op de Nieuweburen te Leeuwarden. Op bureau blies hij 740 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur en tevens rijbewijs ingevorderd. Kort-Om. -Zaterdag omstreeks 3.09 uur werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd op de Berlikumermarkt te Leeuwarden. Op bureau blies hij 450 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Kort-Om.


- Zaterdag omstreeks 3.38 uur werd een 36-jarige inwoner van Drachten gecontroleerd op de Lycklamaweg te Wolvega. Op bureau blies hij 270 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Kort-Om. - -Zaterdag omstreeks 3.45 uur werd een 26-jarige inwoner van Heerenveen gecontroleerd op de Sieger van der Laanstraat te Heerenveen. Op bureau blies hij 660 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur., Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Kort-Om. - Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden gecontroleerd op de Stationsweg te Leeuwarden. Op bureau bnlies zij 255 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Kort-Om. - Zaterdag omstreeks 5.15 uur werd een 58-jarige inwoner van Hooghalen gecontroleerd op de Rijweg te Oosterwolde. Op bureau blies hij 435 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Kort-Om.

Heerenveen: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 16.15 uur werd door een 29-jarige medewerkster van een supermarkt aan de Passage, aangehouden een 26-jarige inwoner van Heerenveen voor winkeldiefstal Hij had voor ongeveer 10 Euro goederen weggenomen uit de winkel zonder te betalen. Overgebracht naar bureau en Kort-Om.

Gorredijk: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 18.05 uur werd door een 54-jarige inwoner van Gorredijk en medewerker van een zaak aan de Sjoelstrjitte, een 45-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden voor winkeldiefstal. Bij het verlaten van de winkel ging het alarm af en de 45-jarige had een rolletje visdraad nog in zijn zak. Aangehouden en overgebracht naar bureau. Kort-Om

Bolsward: diefstal uit auto en aanhouden verdachten Vrijdag omstreeks 17.40 uur werd gemeld dat een meisje was betrapt bij een auto en probeerde goederen weg te nemen. De auto stond geparkeerd bij de brug aan de Witmarsumerweg. Naast de weg ligt een vaarwater. Het meisje vluchtte een bootje in, waarin een jongen zat, en voeren vervolgens snel weg. Achter de auto lagen enkele cds. Weggenomen is wel het frontje van de autoradio. De signalementen werden doorgegeven en op een gegeven moment voer het bootje met de beide personen langs het politiebureau. Even later werd in de Franekerstraat de jongen aangetroffen, een 15-jarige inwoner van Burgwerd. De vrouwspersoon was nergens te vinden. Uiteindelijk bleek dit een 20-jarige inwoonster van Harlingen te zijn. Aangifte van de diefstal uit de auto was een 22-jarige inwoonster van Hichtum. Onderzoek wordt voortgezet.

Anjum: diefstal surfplank
Vrijdag tussen 17.15 en 17,50 uur werd een nieuwe surfplank weggenemen uit een bestelauto die geparkeerd stond op de Bantswei. Betreft een witte F2 mistery 256. Op plank zit een print van een draak in de kleuren rood en geel. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoner van Zwaagwesteinde.

Sneek: inbraak sportkantine
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een sportkantine aan de Jachthavenstraat. Het traliewerk werd gesloopt en een ruit werd ingeslagen. Uit de keuken werden diverse soorten snoep weggenomen, hoeveelheid niet bekend. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoner van Sneek.

Oosterwolde: In beslagname luchtdrukpistool
Vrijdag omstreeks 19.00 uur werd meldeing gedaan door een 61-jarige inwoner van Oosterwolde, dat hij beschoten was vanuit een woning aan de Kringgreppelstraat. In de woning werden aangetroffen een 16-jarige inwoner , een 22-jarige inwoner, een 48-jarige inwoonsters van Oosterwolde en een 44-jarige inwoner van Diever. In de woning is inbeslag genomen een luchtdrukpistool merk The Gat en de bijbehorende kogeltjes. Onderzoek wordt voortgezet.

Wolvega: diefstal scooter
Vrijdag tussen 20.15 en 21.00 uur is een scooter weggenomen bij een woning aan de Breuningslaan. Scooter stond afgesloten. Merk Peugeot speedfight (kleur oranje) verzekeringsplaatje TJB-234 en framenummer 00040022. Aangifte hiervan werd gedaan door een 21-jarige inwoner van Wolvega.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 10.00 en 23.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Harlingerstraatweg. Via forceren van de achterdeur kon men de woning binnen komen. Uit de woning werd ontvreemd een stereo-installatie en 2 naaldboxen en een laptop. Aangifte werd gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden.

Midsland: mishandeling en aanhouding verdcahte
Zaterdag omstreeks 2.00 uur vond een mishandeling plaats bij een bar aan de Oosterburen. Een 20-jarige inwoner van Joure wilde net het café verlaten toen hij door een voor hem onbekende jongeman een stom op zijn neus kreeg. Bij huisartsenpraktijk medisch geholpen. Na onderzoek werd even later aangehouden voor deze mishandeling een 16-jarige inwoner van Den Helder. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Zaterdag tussen 5.20 en 5.30 uur werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Stationsweg. Surveilleerde politie zagen dat een ruit was ingegooid. Er bleek ingebroken te zijn en men had het gemunt op de gokkast en de kassa. Aangifte werd gedaan door een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden. Hoeveel geld er weg is, is onbekend.

Gorredijk: snelkraak
Zaterdag omstreeks 3.40 uur vond een snelkraak plaats bij een bedrijf aan de Hoofdstraat. Met een stoeptegel werd een ruit ingegooid. Van 2 vitrinekasten zijn de ruiten ingegooid. Weggenomen zijn een 6-tal dure cameras en een paar gsms . Aangifte werd gedaan door een 56-jarige inwoner van Gorredijk

Lemmer: inbraak bedrijf
Zaterdag omstreeks 3.45 uur vond een inbraak plaats in een bedrijfspand aan de Kortestreek. De 67-jarige eigenaar van de zaak werd wakker door het gerinkel van glas. Een ruit werd vernield en weggenomen zijn 2 flessen beerenburg.

Sneek: aanrijding met doorrijden
Zaterdag omstreeks 1.35 uur vond een aanrijding plaats op de Bovenslag. Een aldaar geparkeerde personenauto van een 54-jarige inwoner van Sneek werd aangereden. De bestuurder van de andere auto heeft nog even met de eigenaar gesproken en is vervolgens doorgereden zonder zijn identiteit achter te laten. Even verderop aan de Bovenslag op een parkeerplaats werd de auto, van de veroorzaker, aangetroffen met schade. Bij navraag bleek deze toe te behoren aan een 56-jarige inwoner van Makkum. Tevens bleek de auto niet meer verzekerd te zijn en de APK was inmiddels ook verlopen. Ook had de te naam gestelde en mogelijk bestuurder van de auto tijdens de aanrijding geen rijbewijs. De bestuurder werd nergens aangetroffen. Auto in beslag genomen en overgebracht naar het bureau. Onderzoek wordt voortgezet.

De Valom, eenzijdig aanrijding en rijden onder invloed Zaterdag omstreeks 5.15 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Hoofdweg ter hoogte van de kruising met de Hogewal. Bij de kruising verloor de bestuurder de macht over het stuur en belandde met zijn auto in de westelijke bermsloot. Bestuurder bleek een 18-jarige inwoner van Broeksterwoude te zijn. Hem thuis aangehouden en op bureau blies hij 540 ug.l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Door de aanrijding was hij alleen maar licht gewond.

Drachten: aanhouding vernieler
Zaterdag omstreeks 7.55 uur werd een 28-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor vernieling. Hij had een ruitje van de voordeur van een woning aan de Houtlaan ingeslagen. Hij dacht dat hij bij de juiste woning was, maar dit bleek niet te zijn. Ook verkeerde hij behoorlijk onder invloed van drank. De 28-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau . Onderzoek volgt.

Franeker: inbraak woning
Zaterdag omstreeks 6.15 uur vond een woninginbraak plaats in een woning aan de A Maria van Schurmansingel. Een 83-jarige inwoner van Terneuzen werd samen met zijn vrouw wakker van glasgerinkel. Beneden gekomen was het keukenraam ingeslagen. Weggenomen vanuit de keuken een skaileren tas met geld, bankpasjes, bejaardenpassen. Hoeveelheid geld niet bekend. Tevens waren enkele beeldjes vernield vanaf de vensterbank.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272