Cordaid


---


Grote belangstelling voor Surinam House

Ontmoetingsplek voor kleine ondernemers op het Kwakoe Festival

De officiële opening van het Surinam House zondag 21 juli op het Kwakoe festival 2002 in Amsterdam is succesvol verlopen. Ondanks de bijna tropische regenbuien was de belangstelling van bezoekers en media groot. Zowel de bezoekers van het festival als ook lokale radio- en televisiestations toonden veel interesse in het initiatief.

Het Surinam House is een platform voor kleine ondernemers die hun product willen presenteren op de Nederlandse markt. Het Surinam House geeft kleine ondernemers een kans zich met hulp van organisaties als Cordaid en haar lokale partnerorganisaties te profileren op de Nederlandse/Europese markt. Het platform is ook interessant voor uitwisselingen met Nederlandse investeerders en ondernemers.

Het aanbieden van producten op de markt zowel in Suriname als zeker ook daarbuiten, vereist een goede kennis van die markt. Kwaliteitseisen, financiële en logistieke aspecten spelen daarbij een belangrijke rol. Door kleine ondernemers - vooralsnog vanuit Suriname
- zich te laten presenteren in het Surinam House. Dit kan een voorbeeld zijn voor ondernemers uit Afrika, Latijns-Amerika, India om hun producten te lanceren op een nieuwe markt.

Toegang tot markten is één van de centrale themas in het beleid van Cordaid. Cordaid acht toegang tot markten van kleine ondernemers essentieel bij het verbeteren van de leefomstandigheden van de armen in Suriname. Behalve ondersteuning aan lokale partnerorganisaties in Suriname op het gebied van scholing en kredietverstrekking, helpt Cordaid kleine ondernemers in Suriname de maatschappelijke positie van deze groep te vergroten.

Het Kwakoe Festival wordt elk jaar gedurende zes weekenden gehouden in het Bijlmerpark in de Amsterdamse Bijlmermeer. Wat begon als een voetbaltoernooi is inmiddels uitgegroeid tot een multiculturele manifestatie met jaarlijks circa 1 miljoen bezoekers.

Kwakoe is een standbeeld dat een ontketende slaaf uitbeeldt, een monument dat honderd jaar na de slavernij is ontworpen en onthuld. Kwakoe betekent woensdag in de Afrikaanse traditie. De dag dat de slavernij werd afgeschaft - 1 juli 1863 - viel op een woensdag.