Ministerie van Verkeer en Waterstaat

21 juli 2002

Vakantie-uittochten op Nederlandse wegen rustig verlopen

De vakantie-uittochten in Nederland zijn rustig en volgens plan verlopen. In het eerste weekend (28 juni) waarin het noorden van Nederland op vakantie ging, traden geen noemenswaardige files op die te wijten waren aan vakantieverkeer. Het weekend daarop (5 juli) zocht het zuiden van Nederland de zon op. Er ontstonden weliswaar files, maar de meeste daarvan hadden te maken met ongevallen. In het derde weekend (12 juli) was het vakantieverkeer wat drukker. Het afgelopen weekend was de regio Midden-Nederland aan de beurt. Dit veroorzaakte vooral files in het zuiden van het land. Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, had de geplande wegwerkzaamheden en afsluitingen van wegen via advertenties in dagbladen en op radio en TV aan de weggebruiker goed bekend gemaakt. Bijna nergens leidden de wegwerkzaamheden tot echte problemen. Extra files bleven daardoor beperkt tot enkele kilometers.

Noorden
De files in het noorden werden in het eerste vakantieweekend voornamelijk veroorzaakt door bezoekers aan de TT-Assen. In combinatie met het slechte weer zorgde dit op een aantal plaatsen voor lang oponthoud.

Zuiden
Het vakantieverkeer in het Zuiden ging de tweede week gespreid op weg en zorgde bijna nergens voor filevorming. Het grootste verkeersprobleem ontstond door de enorme belangstelling voor de vliegshow van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Gilze-Rijen. Dit veroorzaakte filevorming en vertraging op de A58, maar had dus niet met vakantieverkeer te maken.

In het weekend van 12 juli begon de vakantie voor het voortgezet onderwijs in de regio midden en de bouwvak voor het noorden van het land. Alleen op de Randweg Eindhoven ontstonden hierdoor op de vrijdag problemen. Een file van 13 kilometer tussen Best en knooppunt De Hogt op de A2 was hier het directe gevolg van. Op zaterdag was het drukker met wat korte files in de omgeving van Eindhoven, Breda, Joure en rondom knooppunt Everdingen. Ook zorgden de Vlootdagen voor filevorming naar Den Helder. Qua lengte en vertraging bleef dit echter beperkt. De vakantiefiles waren door het Traffic Information Centre, een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en het KLPD, voorzien en er was op tijd gewaarschuwd.

Midden
Afgelopen weekend startte de vakantie voor de regio Midden, traditioneel het drukste weekend. Vooral omdat de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen met vakantie ging was er extra verkeersdrukte op de A67 en de A2 in de omgeving van Eindhoven en op de A16 tussen Dordrecht en Breda. Druk was het verder in de buurt van Gorinchem op de A27. De vakantiedrukte kwam vrijdag al rond het middaguur op gang en voor de avond waren de meeste files weer opgelost.

Vooral in de omgeving van Nijmegen was er sprake van langdurig oponthoud. In de middag ontstond hier al drukte in verband met de intocht van de Vierdaagse van Nijmegen. Problemen op de A50, A73, de A325 en de A326 waren het gevolg. De drukte bleef tot ongeveer vier uur s middags duren. Ook op zaterdag was het druk op de belangrijke vakantieroutes. De filelengte per knelpunt bleef echter beperkt tot een paar kilometer.

Tot ongeveer half augustus zal er door de vakantie nauwelijks sprake zijn van een ochtend- en avondspits. Hierna komt het verkeer weer langzaam op gang. Begin september is er weer sprake van een normale situatie. Bij mooi weer kan wel in de weekenden veel recreatieverkeer op de weg zitten, wat voor incidentele files kan zorgen rondom de bekende recreatieparken en de stranden.