Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 21 juli 2002

Mantelzorgers kunnen blijven als persoonlijk assistent

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking Mieke VOGELS wijst erop dat er in het kort bestek van de Vlaamse regering van vrijdag 19/07/02 een fout is geslopen.

In het kort bestek staat dat de Vlaamse regering de voorwaarden van toekenning van een persoonlijk assistentiebudget aan personen met een handicap wijzigt. Het kort bestek vermeld dat de wijziging onder meer de uitsluiting van de echtgeno(o)t(e), samenwonende partner, bloed- of aanverwant om te fungeren als persoonlijke assistent inhoudt. Dit is NIET zo. Een gehandicapte die een persoonlijk assistentiebudget (PAB) ontvangt, kan hiermee een familielid als persoonlijk assistent blijven vergoeden. Minister Vogels had dit al eerder, na een gedachtenwisseling in de commissie Welzijn, bekend gemaakt.

Het Ontwerp van Besluit dat vrijdag op de Vlaamse regering is goedgekeurd maakt het WEL mogelijk dat de assistentie voortaan kan worden ingekocht bij een voorziening. Het Ontwerp van Besluit bevat ook het optrekken van het programmatiecijfer tot maximaal 500 personen, de wijziging van de prioriteitenregeling, en de bepaling van het aandeel vergoedbare assistentie.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be