Ingezonden persbericht


Venturemedia telde in juni 2002 3,4 miljoen euro venture capital investeringen in Nederland. Dat is een daling met bijna 2 miljoen euro ten opzichte van de 5,35 miljoen euro die in mei 2002 werd geteld. Het getelde bedrag vormt het voorlopige dieptepunt sinds de tellingen zijn begonnen in januari 2001. Een jaar eerder, in juni 2001, werd voor 14,4 miljoen euro aan investeringen geteld.

De daling in het getelde bedrag is echter veel minder dramatisch dan het lijkt. Wat aantallen investeringen betreft was juni 2002 met elf financieringen juist een prima maand. Een jaar eerder vonden acht investeringen plaats. Het lage getelde bedrag is grotendeels te wijten aan steeds grotere terughoudendheid bij investeerders om de bedragen rond de financieringen bekend te maken.

In juni 2002 kregen de volgende bedrijven risicokapitaal: Cool Research, Zylom, Leanapps, Tulip, Ucomserv, Quote Media, Soil Company, Filter Control Technologies, Biora, Qiagen en Rhein Biotech. De laatste drie zijn biotechnologiebedrijven. Bij de overige ondernemingen gaat het om ICT-bedrijven, behalve Quote Media, de uitgever van onder meer het maandblad Quote.


*** Bestel de nieuwste editie van de *** Venture Capital Gids
Meer informatie over Venture Capital Gids (ed. voorjaar 2002) vindt u hier. U kunt hier hier bestellen.

Analyse juni 2002

De meest opvallende gebeurtenis van de maand juni 2002 was de terugkeer van Twinning als investeerder. De overheidsincubator verschafte risicokapitaal aan drie ICT-bedrijven, te weten Soil Company, Filter Control Technologies en Ucomserv. Een belang in Quote Media werd verworven in ruil voor het belang dat Quote Media heeft genomen in Gopher, vroeger een Twinning-investering.

Een overeenkomst met de maand mei is dat de reddingsoperaties bijna van het toneel zijn verdwenen. Alleen in het geval van Tulip moest er een onderhandse aandelenplaatsing aan te pas komen om de computerfabrikant van de ondergang te redden. Voor het overige ging het om early stage financiering bij de ICT-bedrijven en expansiefinanciering voor de biotechnologiesector. Zie verder de berichtgeving op Venturemedia.


*** Boekenwinkel *** Venturemedia heeft een boekenwinkel geopend met als thema's venture capital en ondernemen. Naast de Venture capital Gids van I.T. Media kunt u hier de volgende titels bestellen:
Beyond the Hype Roel Pieper, Vincent Kouwenhoven, Siete Hamminga uitgeverij Van Haren Publishing.

Gids Startkapitaal Nils de Witte en Marten Dijkstra uitgave van Nebib.

Sinds het klappen van de internetzeepbel is veel nagekaart over de oorzaken en geanticipeerd op het moment dat internetbedrijven weer positief in de belangstelling zouden staan van investeerders en de media. Nog steeds gaan internetbedrijven failliet, maar het echte verhaal is dat steeds meer internetbedrijven winstgevend worden. Venturemedia selecteerde voor u een overzicht van winstgevende internetbedrijven. De teller staat inmiddels op 23 bedrijven.


***

Bent u ondernemer op zoek naar kapitaal?

Venturemedia heeft voor u Shortlist ontwikkeld, een adviesproduct dat tegen vooraf vastgestelde kosten een duidelijk resultaat oplevert.

Meer informatie? Klik hier


***

Meer over de financieringsronden van vorige maand. Bedrijven, investeerders

en bedragen.

Recent venture capital nieuws

Investeringenarchief

Venturemedia

071 5894000