FOSTER PARENTS PLAN

Noodhulp Plan Peru na 'El Niño'

Door de recente overstromingen in (Foster Parents) Plan gebieden in Peru, veroorzaakt door natuurfenomeen 'El Niño', is Plan Peru genoodzaakt een aantal van haar reguliere projecten op te schorten en zich te concentreren op het verstrekken van noodhulp. Binnen de Plan gebieden zijn onder andere bruggen weggeslagen en huizen vernield. Meer dan 4000 door Plan gesteunde families zijn direct getroffen, waarvan 1000 in de Piura regio.

Plan
Plan Peru werkt in 3 verschillende gebieden; Piura, Lima en Cusco. Het zwaarst getroffen is het district van Cura Mori aan de noordelijke kust in de Piura regio. De huizen van 3000 families aan de Piura rivier zijn weggespoeld en honderden mensen, waaronder 6 medewerkers van Plan Peru, werden geëvacueerd nadat ze waren ingesloten door het water. Scholen in de regio zijn beschadigd dan wel totaal vernield, waardoor kinderen niet meer naar school kunnen. Families leven veelal van de landbouw en zijn door de overstromingen hun enige bron van inkomsten kwijt. Veel Plan families zijn weggevlucht uit het gebied, waardoor er weinig inzicht is waar deze families zich bevinden. Communicatie met de getroffen gebieden is moeilijk. Sponsors van kinderen in de getroffen regio's worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de situatie van hun sponsorkind. Wel staat vast dat er gelukkig geen doden zijn gevallen onder de Plan families.

Noodhulp
Plan verstrekt voedsel, schoon drinkwater, kleding en noodwoningen aan getroffen families. Inmiddels is er een nieuw, tijdelijk dorp ingericht; Ciudad Noe, waar dakloze families opgevangen worden. Latrines worden aangelegd om besmetting van drinkwater te voorkomen. In samenwerking met het Ministerie van Gezondheid in Peru heeft Plan een programma opgezet om besmettelijke ziektes als gevolg van stilstaand water te voorkomen en deelt medicijnen en injectienaalden uit voor vaccinaties.
In totaal heeft Plan Peru US $ 76.000 voor deze extra hulp gereserveerd, welke wordt betaald met het sponsorgeld voor Peru.

El Niño
Peru krijgt regelmatig te maken met de gevolgen van het natuurverschijnsel El Niño. Elke vijf tot zeven jaar zorgen stijgingen in de temperatuur van de normaal koude oceaanstroom langs de westkust van Zuid-Amerika voor extreme weersomstandigheden in Zuid-Amerika, maar ook in Zuidoost-Azië, Oost-Afrika en Australië. In Peru brengt El Niño zowel extreme droogte in het gebied de Sierra, als hevige neerslag en stormen langs de kust. In 1988 kostten overstromingen en modderstromen langs de kust duizenden Peruanen het leven en ontstond grote schade aan infrastructuur, gebouwen, landbouwgewassen en akkers.

22 jul 02 10:24