Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Logica levert functionele uitbreiding op software-applicatie Energie Clearing House

ROTTERDAM, 22 juli 2002 Een nieuwe release van Logica s software-applicatie die bij de Stichting Energie Clearing House (ECH) in gebruik is, maakt een uitgebreidere informatie-uitwisseling mogelijk tussen de Nederlandse energiebedrijven. De nieuwe versie is op tijd geïmplementeerd en is nu live .

De software-applicatie zorgde er sinds 1 januari al voor dat de deelnemende energiebedrijven, zowel netbeheerders als leveranciers, het switch proces (het wisselen van aanbieder door een afnemer) op efficiënte wijze kunnen afhandelen. De nieuwe release stelt de energiebedrijven in staat om onafhankelijk van het switch proces meet- en stamgegevens van klanten uit te wisselen. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de facturatie van geleverde elektriciteit. Naast deze functionele uitbreiding zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die het gebruikersgemak en de uitbreidbaarheid van de software-applicatie aanzienlijk vergroten.

Peter Hofman, algemeen directeur van de Stichting Energie Clearing House: Wij zijn opnieuw onder de indruk van de flexibiliteit die Logica ons heeft getoond, vooral wat betreft het op tijd implementeren van deze nieuwe release.

Logica heeft de nieuwe release geleverd als onderdeel van een volledige IT-service aan de Stichting Energie Clearing House. Deze stichting is een initiatief van de drie grootste Nederlandse energiebedrijven: Essent Energie, NUON en Eneco Energie. De stichting is opgericht om in de vrije Nederlandse energiemarkt als onafhankelijke schakel de communicatie te verzorgen tussen netbeheerders en leveranciers. Dat is nodig, omdat nu al een groot aantal klanten gewisseld is van energieleverancier.

Het merendeel van de energiebedrijven in Nederland, meer dan negentig procent van de markt, is ondertussen aangesloten op het Energie Clearing House. Sinds de start van het ECH zijn circa 80.000 switches verwerkt.

Energie Clearing House

Het Energie Clearing House is opgericht om in de vrije Nederlandse energiemarkt de communicatie tussen energiebedrijven te verzorgen op het moment dat klanten willen overstappen van leverancier van elektriciteit en straks ook gas. Grootverbruikers van energie en klanten van groene stroom hebben deze keuzevrijheid inmiddels al. Op 1 januari 2002 gaat de energiemarkt ook open voor middelgrote bedrijven, 1 januari 2004 gevolgd door de grote groep huishoudelijke klanten. De verwachting is dat een aanmerkelijk percentage van de klanten zal wisselen van energieleverancier, hetgeen grote administratieve gevolgen heeft.

Het Energie Clearing House is operationeel vanaf 1 januari 2002 en zorgt ervoor dat het switchproces snel, foutloos plaatsvindt en tegen minimale kosten. Het is alleen de initiator en beheerder van een ICT-systeem waarmee de betrokken energiebedrijven alle informatie kunnen uitwisselen die voor het switchproces van belang is. Het Energie Clearing House is een initiatief van de energiebedrijven Essent, NUON en ENECO Energie. Het merendeel van de energiebedrijven in Nederland (nu al circa 90 procent van de markt) is ondertussen aangesloten op het Energie Clearing House. Het Energie Clearing House is een stichting zonder winstoogmerk die een eerlijke en onpartijdige behandeling van alle betrokkenen garandeert.

Meer informatie: www.energieclearinghouse.com.

Logica

Logica (LOG.L) is een internationale onderneming op het gebied van management- en IT consultancy, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. De klanten van Logica zijn actief in diverse markten, waaronder telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie- & nutsbedrijven, industrie, distributie & transport en de overheidssector. De onderneming heeft een omzet van 1 miljard GBP en vestigingen in 34 landen wereldwijd. In Nederland heeft Logica vijf vestigingen en 800 medewerkers. Logica, opgericht in 1969, is de grootste IT-dienstverlener die aan de London Stock Exchange een notering heeft. Meer informatie: www.logica.com en www.logica.nl.