Gemeente Bergen op Zoom


Overeenkomst vereenvoudigt belastingheffing

Overeenkomst vereenvoudigt belastingheffing

Het Hoogheemraadschap van West-Brabant (HWB) en de gemeente Bergen op Zoom hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied van de heffing van het gemeentelijk rioolrecht grootverbruik. Dit rioolrecht wordt geheven van grootverbruikers, zoals bedrijven en instellingen, die in een jaar meer dan 1.000 m3 water op het gemeentelijk riool lozen. Bergen op Zoom kent ongeveer 160 belastingplichtigen rioolrecht grootverbruik.

Een aangiftebiljet voor zowel rioolrecht als voor verontreinigingsheffing

De belastingplichtigen voor het gemeentelijke rioolrecht grootverbruik zijn allemaal belastingplichtig voor de verontreinigingsheffing van het HWB. Omdat het HWB dezelfde gegevens als de gemeente inzamelt op basis van aangiften van belastingplichtigen, hebben beide partijen afgesproken dat belastingplichtigen in het vervolg alleen nog een aangiftebiljet van het HWB ontvangen. Het HWB zal jaarlijks de gegevens doorleveren aan de gemeente. Op basis van deze gegevens kan de gemeente eenvoudig het verschuldigde rioolrecht grootverbruik vaststellen en aanslagen opleggen.

De gemeente en het HWB verwachten dat de aanslagregeling van het rioolrecht grootverbruik met deze samenwerking eenvoudiger zal kunnen verlopen. Daarnaast blijft de belastingplichtige het tweemaal opgeven van dezelfde gegevens bespaard.

Het HWB is ook in overleg met andere gemeenten in West-Brabant om te komen tot een soortgelijke samenwerking.