Nederlands Huisartsen Genootschap



Gezamenlijke plannen NVOG, KNOV, NHG n.a.v. Richtlijn Basis Prenatale Zorg

Utrecht/Bilthoven, 22 juli 2002

Geachte leden van de NVOG, KNOV en het NHG,

Op de algemene vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) van 18 april 2002 is de NVOG richtlijn Basis Prenatale Zorg vastgesteld. De vaststelling van deze richtlijn heeft zowel consequenties voor de verloskundige zorgverleners in de tweede lijn als voor de eerstelijns verloskundigen en (verloskundig actieve) huisartsen. Daarom informeren de besturen van NVOG, KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskunde) en NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) hun achterban en partners in de verloskundige zorg over de status van de betreffende NVOG richtlijn en over de plannen voor de verdere uitwerking en implementatie van het onderwerp prenatale zorg.

Basis verloskundige zorg versus totaalpakket verloskundige zorg In de NVOG-richtlijn wordt voor de tweedelijns obstetrici de basis van de verloskundige zorg in kaart gebracht. De overige verloskundige richtlijnen die gericht zijn op diverse aandoeningen sluiten hierbij aan. Gezamenlijk bieden zij een totaalbeeld van zorgaanbod in de tweede lijn.

De KNOV ontwikkelt in samenwerking met het NHG een vergelijkbaar totaalconcept van verloskundige zorg in de eerste lijn vanuit de visie en uitgangspunten van de eigen beroepsgroep. Bij de uitwerking van het eerstelijns basisschema, zijn de inbreng en het draagvlak van de (eerstelijns) verloskundige hulpverleners en van de cliënt belangrijke aandachtspunten. De NVOG richtlijn Basis Prenatale Zorg vormt een degelijke basis en een goede inspiratiebron.

Gezamenlijke plannen NVOG, KNOV, NHG
De besturen van NVOG, KNOV en NHG zijn van plan te komen tot een prenataal zorgmodel dat gedragen wordt door de drie beroepsgroepen en waarin gewerkt wordt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid met inachtneming van ieders specifieke deskundigheid. Hiertoe is een tweesporenbeleid afgesproken: de KNOV werkt in samenspraak met het NHG die zorgaspecten uit die nodig zijn om van een basispakket prenatale zorg te komen tot een volledig prenataal zorgconcept in de eerste lijn. Hierbij wordt natuurlijk gebruik gemaakt van reeds ontwikkelde expertise van aanpalende beroepsgroepen. Tegelijkertijd zal gewerkt worden aan afstemming van de zorg tussen eerste en tweede lijn en aan randvoorwaarden voor implementatie. Deze implementatie wordt dan vanuit de drie betrokken koepelorganisaties ondersteund.

Namens het bestuur van de NVOG
w.g.Prof. dr. M.J. Heineman

bestuur van het NHG
w.g. Dr. G.A. van Essen

bestuur van de KNOV
w.g. A.M. van Huis