Provincie Limburg

Regeling melding schade na aardbeving

In Duitsland, zo'n 15 kilometer ten oosten van Kerkrade, heeft zich vanochtend een vrij sterke aardbeving voorgedaan. Het KNMI heeft de sterkte van de beving voorlopig ingeschat op 4,9 op de zogenoemde schaal van Richter.
Bij een dergelijke kracht kan schade ontstaan aan oude huizen. De beving was de zwaarste sinds 13 april 1992, toen bij Roermond een beving plaatsvond met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. De aardbeving van vanochtend, die in een groot deel van ons land is gevoeld, werd gevolgd door een aantal lichte naschokken. Direct na de beving werden zowel hulpverleningsinstanties als het KNMI overspoeld met telefoontjes. Tot op dit moment is er sprake van enkele schademeldingen. Echter, de ervaring leert dat schade ook op een later moment nog wordt geconstateerd.
Bij een aardbeving met een uitslag hoger dan 4,5 op de schaal van Richter treedt mogelijk de 'Wet tegemoetkoming schade bij rampen' in werking. In deze wet is geregeld dat het Rijk schadevergoedingen uitkeert, mits er sprake is van schade als gevolg van aardbeving, zwaarder dan 4,5 op de schaal van Richter en er daarbij sprake is van een ramp. Het is echter de vraag of er, als gevolg van de beving van vandaag, voldoende aanleiding is om inderdaad aanspraak te kunnen maken op de wettelijke regeling. Het is de Rijksoverheid die uiteindeijk het besluit neemt of er een beroep kan worden gedaan op deze wet. De Provincie Limburg heeft de gemeenten verzocht om schademeldingen van inwoners voorlopig te registreren. Burgers wordt dan ook aangeraden om in ieder geval nu opgelopen schade te melden bij de eigen gemeente, ongeacht of er straks aanspraak kan worden gemaakt op schadevergoeding.

Informatie is ook te vinden op de regionale televisiezender L1, teletektspagina 112. Voor actuele informatie over de beving kan men ook terecht op de website van het KNMI: www.knmi.nl. 22-7-2002 12:07