NOS




---

Eerste kennismaking met kabinet-Balkenende bij de NOS
19-07-2002

Na maanden van roerige politieke ontwikkelingen, is het op maandag 22 juli aanstaande officieel: kabinet-Balkenende. De nieuwe bewindslieden verschijnen op deze dag samen met Koningin Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

In een speciale uitzending van NOS Actueel wordt er voor de eerste keer op televisie kennisgemaakt met de nieuwe bewindslieden van Nederland. Wie zijn de nieuwe ministers? Wat is hun achtergrond en belangrijk - wat kunnen we van hen verwachten? NOS Actueel verzorgt op maandag 22 juli van 20.25 tot 22.15 uur een live programma op Nederland 2 vanaf het Binnenhof.

Musical-ster Maaike Widdershoven verzorgt de muzikale opening van het bijna twee uur durende live programma van NOS Actueel rondom de presentatie van het nieuwe kabinet. Maartje van Weegen tekent voor de centrale presentatie van het programma en ontvangt - bij mooi weer - haar eerste gast, minister-president Balkenende, op het dakterras van het Binnenhof.

Vervolgens krijgt de kijker een terugblik te zien op de roerige politieke periode vanaf de gemeenteraadsverkiezingen (6 maart 2002) tot en met de presentatie eerder op de dag op het bordes.

In de onlangs opnieuw gerestaureerde Treves-zaal, de vergaderzaal van de ministerraad, ontvangen Ferry Mingelen en Job Frieszo alle nieuwe ministers. Aan de hand van fotos uit hun privé-archief worden de kersverse regeerders in een kort filmpje aan de kijkers geïntroduceerd. De NOS-presentatoren spreken met hen over hun verleden, heden en blik op de toekomst. Wat kan Nederland van hen verwachten?

Kijkers kunnen vanaf zaterdag 20 juli aanstaande via internet (www.nos.nl) vragen stellen aan de bewindslieden. Een aantal van deze vragen wordt door de tv-presentatoren voorgelegd aan de ministers.

Gedurende het programma is er ook een aantal reportages te zien. NOS-verslaggever Etienne Glebbeek reisde af naar Spijkenisse (meeste LPF-stemmers), Tubbergen (meeste CDA-stemmers) en Wassenaar (meeste VVD-stemmers) en vroeg de lokale bevolking of zij tevreden zijn met het nieuwe regeerakkoord en of het voldoet aan hun verwachtingen.

Behalve deze reacties, peilde NOS Actueel bij bekende Nederlandse vrouwen of zij tevreden zijn met het lage percentage vrouwen in het nieuwe kabinet. Ook wordt één van de ministers de gehele dag door een camerateam van NOS Actueel gevolgd. Hoe verloopt de eerste dag van een minister in functie? En hoe bevalt het om, behalve de Koningin te ontmoeten, vandaag heel veel media te woord te staan?

NOS Actueel neemt ook voor één maal plaats in de nieuwe werkkamer van de minister-president, om de kijker te laten zien hoe Balkenende het land gaat regeren vanuit het torentje.

De live uitzending eindigt met een uitgebreid interview met premier Balkenende.


---