Ingezonden persbericht


Persbericht

ICT Beheer blijvend onder controle

Gebruikerservaringen workshop De touwtjes in handen beschikbaar

Veenendaal, 22 juli 2002 VAI, de Nederlandse organisatie die oplossingen biedt op het gebied van standaardisatie en migratie van ICT-infrastructuren en applicatiedeployment, hield op 16 mei jongstleden met een viertal grote klanten (duizenden werkplekken over tientallen locaties) de drukbezochte workshop De touwtjes in handen controle over uw applicatieomgeving . Het verslag met conclusies is nu beschikbaar.

Het onder controle krijgen van het beheer over de ICT-infrastructuur staat hoog op de agenda van de ICT Manager. Evenals het concernbreed standaardiseren en tot op zekere hoogte centraliseren. Centralisatie heeft als voordeel dat het wiel niet iedere keer opnieuw dient te worden uitgevonden en dat voorzieningen zoals helpdesk, support, serveromgevingen alsmede informatie eenvoudiger gedeeld gebruikt kunnen worden. In de workshop kwamen o.a. de Gemeente Zaanstad, Stork en de Koninklijke Marechaussee aan het woord die de centraliseringslag reeds hebben afgerond. Enkele conclusies:

> Voordat het beheer over de ICT infrastructuur kan worden gecentraliseerd, moeten de voorzieningen (werkplekken, etc.) worden gestandaardiseerd.

> Eén van de belangrijkste nevendoelstellingen van een concernbrede standaardisatie is het beperken van het aantal applicaties. Hier zit een grote winstpost. Zo n beperking levert echter veel weerstand op.

> Een migratie- en standaardisatieproject dient niet alleen een nieuwe omgeving op te leveren, maar tevens te voorzien in het gestructureerde beheer ervan.

> Het loont de moeite eerst te vereenvoudigen en daarna te migreren. Dus: beperken van het aantal applicaties, minimalisering van het aantal besturingssystemen en platforms.

> De belangrijkste oorzaken voor het uitlopen van migratie/standaardisatie projecten zijn: o Meer applicaties in gebruik dan gedacht
o Moeilijk boven tafel krijgen van de installatiekennis over applicaties o Proberen om alle uitzonderingssituaties mee te nemen o Onvoldoende interne capaciteit vrijgemaakt o Onvoorziene verschillen in hardware

> Client/server of Server Based Computing? Er zijn diverse concepten besproken, variërend van fat client, thin (Citrix) client, web based, etc. Belangrijkste conclusie is dat de werkplek al deze concepten moet ondersteunen. Hierdoor ontstaat een hybride, smart client die flexibel en toekomstvast is.

> Het loont eerst te structureren en dan pas uit de besteden. Dit geeft een betere onderhandelingspositie en vormt het uitgangspunt voor de bepaling van het gewenste service- en kostenniveau.

Over VAI
VAI bv, opgericht in 1997, is een Nederlandse leverancier van oplossingen op het gebied van software management en deploymentproducten (o.a. ID-Suite"). Tevens biedt VAI services voor migratie, standaardisatie en instandhouding van de ICT-infrastructuur en applicatieomgeving. Toepassing van deze producten resulteert in lagere exploitatiekosten (TCO), hogere IT betrouwbaarheid en betere beschikbaarheid van applicaties. Eén van de doelstellingen van VAI is om in een snel veranderende omgeving voor een voorspelbaar change management en beter beheer te zorgen. VAI heeft inmiddels circa 100 medewerkers. Het hoofdkantoor van VAI staat in Veenendaal. De oplossingen van VAI worden gebruikt bij gerenommeerde klanten zoals Ministerie van Defensie, TPG Post en Stork. Meer informatie vindt u op www.vai.nl.