Rijksvoorlichtingsdienst

Prof.mr.dr. J.P. Balkenende
Formateur
Postbus 20008
2500 EA Den Haag

Aan de Koningin

Kenmerk: FU 02/039 Den Haag, 22 juli 2002

Op 4 juli 2002 verstrekte u mij de opdracht om - in aanmerking nemende de in het eindver- slag d.d. 4 juli jl. van de informateur vermelde conclusie - een kabinet van CDA, LPF en VVD te vormen. Ik heb daarop verzocht deze opdracht in beraad te mogen houden in afwach- ting van mijn bevindingen terzake. Regelmatig heb ik u op de hoogte mogen houden van het verloop van mijn werkzaamheden.

De informateur heeft in bovengenoemd eindverslag vastgesteld dat de fractievoorzitters van CDA, LPF en VVD bereid waren medewerking te verlenen aan de totstandkoming van een kabinet van CDA, LPF en VVD met als programmatische basis het strategisch akkoord van 3 juli 2002, zoals dat naar aanleiding van het plenair debat in de Tweede Kamer van 4 juli 2002 over het akkoord vervolgens is aangevuld. Tegen deze achtergrond heb ik een aantal gesprekken met de waarnemend fractievoorzitter van het CDA en de fractievoorzitters van LPF en VVD, zowel afzonderlijk als gezamenlijk, gevoerd. In deze besprekingen heb ik overleg gevoerd over de samenstelling van het kabinet, de verdeling van de ministers- en staatssecretarisposten en de kandidaten voor ministersposten en staatssecretariaten. Voorts heb ik met hen de taakomschrijvingen van de staatssecretarissen besproken.

De uitkomst van deze besprekingen is dat, gelet op de bijzondere aandacht die dient uit te gaan naar het nader tot een oplossing brengen van vraagstukken verband houdende met vreemdelingzaken en integratie, is besloten tot het voordragen voor benoeming van een mi- nister zonder portefeuille, belast met aangelegenheden betreffende Vreemdelingenzaken en Integratie. Deze minister zal bij het ministerie van Justitie worden ondergebracht. Overeenge- komen is verder de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het bij- zonder een taak te geven ten aanzien van aangelegenheden betreffende de openbare orde en veiligheid. Tevens is besloten af te zien van een minister zonder portefeuille, belast met aan-




- 2 -
gelegenheden betreffende Ontwikkelingssamenwerking en van een minister zonder porte- feuille belast met het Grote Steden- en Integratiebeleid.

Besproken is verder in lijn met het inmiddels staande gebruik dat de staatssecretaris van Eco- nomische Zaken in het buitenland de titel voert van minister voor Buitenlandse Handel, en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken belast met ontwikkelingssamenwerking in het bui- tenland de titel van minister voor Ontwikkelingssamenwerking zal voeren.

Op 17 en 18 juli 2002 heb ik de kandidaat-ministers ontvangen en op 18, 19 en 20 juli 2002 de kandidaat-staatssecretarissen. Ook met hen heb ik de taakomschrijving besproken.

Voorts heb ik een telefonisch onderhoud gehad met de gevolmachtigde minister van de Ne- derlandse Antillen en de gevolmachtigde minister van Aruba, teneinde hen te informeren en hun inzicht in te winnen met betrekking tot de behartiging van Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse aangelegenheden.

Op 22 juli heeft de constituerende vergadering plaatsgevonden. Mede ter uitvoering van af- spraken in het strategisch akkoord is afgesproken te bevorderen dat de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van telecommunicatie en post van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, alsmede de aangelegenheden ten aanzien van marktordening en tarieven voor het gebruik van de infrastructuur van de kabelsector en ten aanzien van digitale televisie en radio via de ether van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen worden over- gedragen aan het ministerie van Economische Zaken. Tevens werd afgesproken de beharti- ging van de aangelegenheden op het terrein van de voorzieningen voor gehandicapten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over te dragen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de aangelegenheden op het terrein van kinderop- vang van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over te dragen aan het mi- nisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verder is afgesproken de aangelegenheden op het terrein van integratie en de coördinatie van minderheden over te brengen van het mi- nisterie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar het ministerie van Justitie.

De mogelijkheid van naamswijziging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Weten- schappen in Onderwijs, Cultuur, Wetenschap is aan de orde geweest.

Na afloop van de constituerende vergadering heb ik u kunnen meedelen de mij gegeven op- dracht te aanvaarden.

Naar aanleiding daarvan kan ik u voorts mededelen dat de volgende personen bereid zijn als minister tot het kabinet toe te treden:

Prof.mr.dr. J.P. Balkenende Minister-President, Minister van Algemene Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.P.H. Donner Minister van Justitie

De heer J.W. Remkes Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties




- 3 -
Mevrouw M.J.A. van der Hoeven Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Drs. J.F. Hoogervorst Minister van Financiën

Mr. A.H. Korthals Minister van Defensie

De heer H.G.J. Kamp Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

De heer R.H. de Boer Minister van Verkeer en Waterstaat

Mr. H.Ph.J.B. Heinsbroek Minister van Economische Zaken

Prof.dr. C.P. Veerman Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Mr. A.J. de Geus Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Prof.dr. E.J. Bomhoff Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mr. H.P.A. Nawijn Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

De volgende personen zijn bereid als staatssecretaris tot het kabinet toe te treden:

Mr.drs. A. Nicolaï Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europese Zaken)

Mevrouw A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking)

De heer R.H. Hessing Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Mevrouw drs. A.D.S.M. Nijs Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Mr.drs. C.H.J. van Leeuwen Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (Cultuur en Media)

Drs. S.R.A. van Eijck Staatssecretaris van Financiën

De heer C. van der Knaap Staatssecretaris van Defensie

Drs. P.B.L.A. van Geel Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer




- 4 -
Mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen- Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Maas Geesteranus

Mr.drs. J.G. Wijn Staatssecretaris van Economische Zaken

Ir. B.J. Odink Staatssecretaris van Landbouw, Natuur- beheer en Visserij

Drs. M. Rutte Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Mevrouw R.R.P. Bijlhout Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Emancipatie en familiezaken)

Mevrouw drs. C.I.J.M. Ross-Van Dorp Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Op grond van bovenstaande moge ik u in overweging geven geen ontslag als minister te geven aan mr. A.H. Korthals en de overige bovengenoemde personen tot minister respectievelijk staatssecretaris te benoemen.

Gaarne dank ik u voor het in mij gestelde vertrouwen.

J.P. Balkenende